Zářiové Disputace s Viktorem Darebným v kostele sv. Jakuba
Viktor Darebný u klaviatury chrámových varhan na hlavním kůru

Ve čtvrtek 12. září se konal další večer v cyklu Disputace, který pořádá Klub rodáků a přátel Kutné Hory. Role hostitele se tentokrát ujal kutnohorský rodák, hráč na varhany Viktor Darebný.

Třicítku návštěvníků Disputací Viktor nejprve seznámil s tradicí varhanářství v Kutné Hoře. To je spojeno zejména se jmény Melzer a Tuček. Jednu z prvních továren založili v roce 1859 bratři Václav a Antonín Mölzrové, kteří předtím získali bohaté zkušenosti v cizině. V Kutné Hoře se usadil Antonin Mölzer v Rudné ulici čp. 599 a v jeho podniku pak pokračoval od roku 1905 syn Josef Mölzer (později psán jako Melzer). Právě firma Melzer postavila varhany v kostele sv. Jakuba, v Kutné Hoře i varhany v katedrále v Sedlci. K významným zakázkám firmy patřily varhany v Praze – v katedrále sv. Víta, v kostele sv. Václava ve Vršovicích, v Arcibiskupském semináři v Dejvicích, v Hradci Králové pak varhany v katedrále sv. Ducha. Po Únoru 1948 Josef Melzer emigroval do Kanady, kde v roce 1958 zemřel.

Firma Jana Tučka vznikla v Kutné Hoře v roce 1869. Jan založil nejprve dílnu na výrobu tahacích harmonik a dalších hudebních nástrojů v Libušině ulici čp. 373. Poté svou firmu přemístil do Barborské ulice do kaple Božího těla, kde založil továrnu, v níž vyráběl převážně varhany a harmonia. Tučkovy varhany se dodávaly do řady významných kostelů nejen v Čechách, ale i do zahraničí, např. Polska, Chorvatska atd. Mezi nejvýznamnější a největší práce Jana Tučka patří varhany v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře a varhany ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Po roce 1948 byly obě firmy sloučeny do kutnohorského varhanářského družstva Organa.

Viktor Darebný představil všechny troje varhany v kostele sv. Jakuba a také na ně zahrál. Staré barokní varhany na bočním kůru patří k nejstarším dochovaným nástrojům v Kutné Hoře a byly využívány ještě v devatenáctém století až do dokončení varhan na hlavním kůru ve dvacátém století. Ty mají čtyři manuály, z nichž jeden ovládá píšťaly ukryté za hlavním oltářem.

Viktor Darebný studoval hru na varhany na Konzervatoři Pardubice a poté pokračoval ve studiu na Akademii múzických umění v Praze. Od ledna 2018 je hlavním varhaníkem a ředitelem kůru kutnohorské farnosti.

Vlastislav Navrátil, Klub rodáků a přátel Kutné Hory

V závěru Disputací Vlastislav Navrátil avizoval říjnové Disputace s Tomášem Lebedou ve středu 30. října. Při nich se Tomáš Lebeda, mimo jiné, podělí o vzpomínky na nedávno zesnulého Miroslava Trajhana, s nímž ho pojilo letité přátelství napříč generacemi. Řeč ale bude i o dialogu mezi generacemi a generačním pohledu na historii obecně.

 

 

 

Zavřít menu