Baví vás hrát fotbal? Přijďte na trénink Sparty Kutná Hora a staňte se členy klubu

Vizí klubu Sparta Kutná Hora je kompletní fotbalový rozvoj hráče s důrazem na individuální fotbalové dovednosti. Snaží se o zlepšování techniky hráčů, zvyšování jejich odvahy a rychlosti. Cílí také na samostatné rozhodování dětí a jejich kreativitu. Zásadním je dodržování fair-play v utkání.

V následujícím rozhovoru přibližuje zájemcům informace o oddílu předseda Filip Nedvěd.

Jaká je struktura vašeho oddílu, z kolika týmů se skládá?

Náš oddíl se skládá ze 13 týmů rozdělených podle věkových a výkonnostních kategorií. Nejmladší děti působí v tzv. minipřípravce. Následují čtyři týmy přípravek, které jsou seřazeny podle ročníků narození od nejmladších dětí po ty nejstarší. Po přípravkách děti pokračují do žákovských týmů, tj. mladších a starších žáků, kde jsou obě kategorie ještě rozděleny na týmy A a B. Po žákovských týmech se hráči posouvají do nejstarší mládežnické kategorie, to jsou týmy mladšího a staršího dorostu. Pak už následují týmy dospělých, a to A tým a B tým mužů.

Co byste doporučil zájemcům udělat, aby se stali členy klubu?

Nové členy mezi sebou rádi uvítáme. Každoročně se koná v září velká náborová akce dětí. Mimo nábor mohou zájemci kdykoli přijít na trénink své věkové kategorie. Informace o trénincích a jakékoli další dotazy zodpoví trenér příslušné věkové kategorie. Kontakt na jednotlivé trenéry je uveden na našich internetových stránkách www.sparta-kh.cz.

Kdo se může do vašich tréninků zapojit?

Do tréninku má možnost se zapojit úplně každý. Dívky i chlapci.

Pořádáte nějaké doprovodné akce, na které byste nové členy nalákali?

Klubové akce v rámci každého roku jsou již výše zmíněný nábor, také pravidelný letní kemp mládeže. Současně se snažíme, aby se každý rok minimálně jeden z našich týmů účastnil turnaje v zahraničí. Akcí ne sportovního charakteru, ale rovněž významnou, je pak ples našeho oddílu, který po covidové pauze budeme v roce 2023 opět pořádat.

Sportovní odbor kutnohorských akademiků začal prosazovat hraní fotbalu v Kutné Hoře v roce 1897. O 11 let později založili Kutnohorskou XI, na jejíž zápasy se chodilo dívat více a více diváků. Mnoho z nich tento sport oslovil a hráčů fotbalu v Kutné Hoře přibývalo, což dalo vzniknout dalším klubům (Žižkovský team, SK Kutná Hora, AFK Kutná Hora, Slavia Kutná Hora, Meteor, Sportovní sdružení, Hloušecký SK a Rudá hvězda).

V roce 1928 se sloučily klub Slavia Kutná Hora a Hloušecký SK, jejichž domácím stadionem bylo hřiště u Lorce. Klub dále hrál pod jménem Sparta Kutná Hora ve II. třídě Východočeské župy fotbalové. Následně klub postoupil do I. B třídy, pak do I. A třídy. V roce 1949 nastoupil ke svému prvnímu utkání v I. třídě Pražského kraje spojený tým Sparty Kutná Hora a Respa Kutná Hora pod novým jménem Sokol Kutná Hora. S rokem 1950 se na fotbalové scéně Kutné Hory objevilo nové sdružení Závodní sokolská jednota ČKD Kutná Hora, pod kterou převedli všechny hráče a soutěže.

Spartak Kutná Hora, jak se tým nově nazýval, se vypracoval až do II. ligy, což ale bylo těžké financovat. Tato pozice byla náročná i po sportovní stránce, a tak po prohraném zápase družstvo sestoupilo do krajského přeboru. V něm tým vystupoval pod jménem Dynamo Kutná Hora. Družstvo postoupilo do vyšší „oblastní“ soutěže. Až v sezóně 1957-1958 se týmu povedlo se vrátit do II. ligy, kde působilo přes následující tři sezóny.

Po roce 1968 se oddíl ocitl v útlumu, ze kterého se chtěl vymanit. Klub Sparta Kutná Hora se opakovaně snažil vrátit do II. ligy, avšak to se mu zatím nepodařilo. Nyní působí střídavě v krajském přeboru a divizi.

Dora Procházková

Zavřít menu