Jubilejního 40. ročníku pochodu Za malínským křenem se účastnily 9. října stovky turistů z celé republiky

Za chladného podzimního sobotního rána se 9. října sešly stovky turistů z celé republiky u klubovny TJ Turista, aby absolvovaly 40. ročník turistického pochodu „Za malínským křenem“. Studené ráno věštilo hezký podzimní den, kdy vycházka do přírody je asi nejvhodnější náplní volného dne. Novinkou jubilejního ročníku bylo zařazení běžecké trasy, kterou absolvovalo pět odvážlivců.

Vybrat si z nabídky dvanácti tras tu správnou, vyplnit přihlášku, zaregistrovat se na startu, dát si nějaký zákusek s láskou upečený členkami pořádajícího odboru Klubu českých turistů nebo domácí dršťkovou polévku na rozjezd a vyrazit na trasu. O kratší trasy v rozmezí 11 – 20 km je největší zájem, není třeba spěchat, na zvládnutí vzdálenosti je dost času. Ti, co se rozhodli pro trasu 50 km, se však nesmí zdržovat a musí udržovat patřičné tempo chůze.

Domácí se nemusí držet striktně předepsané trasy, cizí jsou však vedeni po značených turistických trasách v okolí Kutné Hory, které udržuje kolektiv jedenácti značkařů, členů pořádajícího turistického odboru. Nejžádanější je trasa vedená údolím Vrchlice na Velký rybník mimo jiné nově zbudovaným tunelem pro pěší kolem Spáleného mlýna. Romantické údolí vyvolává představu básníka, autora textu státní hymny „…. bory šumí po skalinách  …“, snad ji opravdu zde složil.  Žlutá okružní pěší trasa pak poskytuje výhledy na Kutnou Horu ze všech stran.

Kontrola na dětském hřišti v Bylanech nabízí odpočinek včetně jednoduchého občerstvení. Děti si mohou zastřílet ze vzduchovky, dospělí odpočinout a občerstvit před závěrečnou etapou pochodu. Podzimní sluníčko stále ještě hřeje a řada účastníků si zde vychutnává poslední záchvěvy léta.

V cíli, který se nachází v místě startu, znavení turisté obdrží upomínku na účast – diplom s počtem zvládnutých kilometrů, sběratelé příležitostné razítko či vizitku, skalní milovníci dálkových pochodů pak potvrzení své účasti razítkem IVV (mezinárodní organizace turistických pochodů), pejskové také diplom a malou pozornost. Ti, kterým se pochod opravdu líbil, si odvážejí tričko s logem pochodu.

Na účastníky v cíli čekají nejen materiální odměny, ale především slíbená klobása, speciálně vyráběná pro tuto akci s pravým malínským křenem. Kolem klubovny rozložený zahradní nábytek bývá obsazen do posledního místa.

Dojmy účastníků pochodu lze shrnout slovy nejmenovaného účastníka:

„Jezdíme sem každý rok. Při hezkém podzimním počasí je okolí Kutné Hory asi nejhezčí. Organizační servis je vynikající a ochutnávka pravého malínského křenu je pro nás tradiční stejně jako vánoční kapr.“

Za kolektiv dvanácti organizátorů lze uvést slova ředitelky pochodu: “Je radost organizovat takovouto akci a vidět spokojené účastníky v takovém množství“.

Závěrem lze konstatovat, že pochod „Za malínským křenem“ je i po čtyřiceti letech v plné kondici se skvělým výhledem do dalších let.  Je třeba poděkovat kolektivu organizátorů pochodu a podporovatelům této akce Městu Kutná Hora a ČUS. Za rok nashledanou.

Jaroslav Liberský

Zavřít menu