V předposledním dubnovém týdnu se v Kutné Hoře uskuteční krajské semifinále Juniorského maratonu. Nejlepší týmy z tohoto závodu se kvalifikují do květnového finále, které se koná 12. května v rámci prestižního Volkswagen maratonu Praha. ………………………………………………………………………………………………..

Závod se koná v Barborské ulici, před Jezuitskou kolejí a v okolí chrámu sv. Barbory (viz mapka).  Juniorský maraton je 17. ročník běžeckého závodu studentů středních škol celé České Republiky. Probíhá systémem krajských semifinálových kol, ze kterých nejlepší týmy postupují do velkého finále, které se koná 12. května v rámci prestižního Volkswagen maratonu Praha. Účast na závodě je zcela zdarma.

Juniorský maraton je štafetový běžecký závod desetičlenných družstev, složených ze studentů středních škol, kteří zdolávají celou trať klasického maratonu. Maratonská trať je pro svou délku jednou z nejnáročnějších běžeckých disciplín. Z tohoto důvodu je v případě Juniorského maratonu přizpůsobena mladým závodníkům. Celý úsek 42,195 km je rozdělen na deset částí a zdolává se formou štafety. Smyslem Juniorského maratonu je přiblížit maratonskou myšlenku mladým lidem ve věku 14 – 19 let. Cestou připoutání studentů ke sportu se pořadatelé snaží napomoci v boji proti problémům mladé generace, jako jsou alkohol, cigarety, drogy, nebo vysedávání u počítače. Nejdůležitějším aspektem je sportovní význam celé soutěže – v průběhu čtrnácti let své existence již získal závod zejména mezi studenty značnou popularitu. Studenti středních škol mají jedinečnou šanci zúčastnit se Volkswagen Maratonu Praha – za účasti televizních kamer se mohou postavit na start finálového běhu, to vše navíc v závodě, na který je soustředěna pozornost nejen české veřejnosti, ale rok od roku více i celého světa.

Celý projekt je pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy, ministra zdravotnictví, Zastoupení Evropské komise v ČR, starosty Kutné Hory Ivo Šance a hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka.

 

24. 4. | 9:00 – 16:30 hod.

JUNIORSKÝ MARATON 2013

Start závodu: 12:00 hodin

Místo startu a cíle: Kutná Hora – prostranství před chrámem Svaté Barbory

Prezence škol začíná v 11:00 hodin.

Pozor, v době závodu je plánována dopravní uzavírka trasy, více informací najdete ZDE.

 

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu