Kutnohorští volejbalisté slavnostně otevřeli nový areál, na jeho výstavbě se podíleli členové oddílu, trenéři, rodiče dětí i děti
Foto: pra

Kutnohorští volejbalisté na městském pozemku v areálu Klimeška u bobové dráhy vybudovali svépomocí volejbalový areál. Slavnostně ho otevřeli 11. září za účasti představitelů města, řady zastupitelů, zástupců z řad sponzorů, rodičů a dětí.

Do výstavby hřiště se zapojili členové oddílu, trenéři, rodiče dětí i děti

Zarostlý bažinatý prostor se po vyčištění od náletových dřevin, zajištění odvodnění a drenáží proměnil během pouhého roku ve sportovní areál se třemi antukovými hřišti. Okolní stromy nabízejí přes léto příjemný stín. Brigád na stavbě volejbalových hřišť se účastnili členové oddílu, trenéři, rodiče dětí i děti. „Jsem rád, že hřiště vzniklo tímto způsobem. Pro nás jako volejbalisty to má daleko větší hodnotu, než kdyby nám hřiště postavil někdo na klíč,“ uvedl trenér Vít Richter z volejbalového oddílu Sparta Kutná Hora, který byl iniciátorem výstavby nového areálu. (Ve fotogalerii snímky z průběhu výstavby).

„Kdyby takto ke svým sportovištím přistupovali všichni sportovci, tak by to bylo parádní,“ podotkl místostarosta Vít Šnajdr (Piráti). Město poskytlo pouze pozemek a výpomoc prostřednictvím městské společnosti Technické služby Kutná Hora. Vše ostatní si volejbalisté zajistili sami. „Jsem nadšený z toho, jak se jim to povedlo. Vybudovali něco, s čím se Kutná Hora může pochlubit,“ řekl starosta Josef Viktora (ANO). Volejbalový areál se stal součástí sportovního areálu Klimeška.

Volejbalisté mají v plánu pustit se svépomocí do výstavby šaten a sociálního zázemí

Do budoucna, s vyhlídkou do dvou let, by volejbalisté v areálu rádi vybudovali šatny, sociální zázemí i posezení s ohništěm. Zatím mají k dispozici provizorní sociální zázemí.

„Je to úžasná věc, co dokázali. Věnovali tomu spoustu hodin a je za nimi vidět obrovský kus práce. Ukázali, že nejenom mluví, ale i umějí. Zmínili, že to ještě není konec a mají další plány. Pokud bude potřeba nějakým způsobem je podpořit, určitě to udělám,“ řekl Zdeněk Jirásek (Město PRO lidi). Součástí slavnostního otevření byla ukázka tréninku dětí, mladých volejbalistů a volejbalistek.

Volejbalový oddíl má kolem osmdesáti dětí, členská základna se i nadále rozšiřuje

V současné době má volejbalový oddíl kolem osmdesáti  dětí ve věku od 7 do 16 let v kategoriích minivolejbal, mladší a starší žactvo a kadetky. Jak děti porostou, postupně přibyde juniorek.  „Na jaře 2018 už bylo jasné, že se na jedno hřiště, které máme v České ulici, nevejdeme,“ konstatoval Richter. Od loňského září oddíl k tréninkům využíval další hřiště na území města a to v České ulici, na venkovním hřišti u průmyslové školy a část trénovala v tělocvičně na Žižkově. „Podstatné je i to, že když se děti budou potkávat spolu při trénincích, volejbalová komunita bude provázanější,“ řekl Vít Richter s tím, že i pro trenéry bude snazší se v případě potřeby zastoupit. V zimním období má volejbalový oddíl k dispozici tři kurty ve sportovní hale Klimeška.

Areál by mohl sloužit jako sportovní centrum pro další sportovce, nabízí se další aktivity

Podle slov Víta Richtera by v Kutné Hoře mohla vzniknout amatérská volejbalová liga, soutěž neregistrovaných hráčů. Volejbalový areál by mohl do budoucna sloužit jako sportovní centrum i pro další sportovce, nebo pro pořádání příměstských táborů. Nabízí se sportovní aktivity v okolí (bobová dráha s motokárami, plavecký bazén, beach kurty, hala, zimní stadion), ale také vznik dalších, například lanový park, krtčí dráha a lanovka pro děti atd. „Čím více bude antukové hřiště přes prázdniny využíváno, tím lépe,“ dodal Vít Richter.

Volejbalový oddíl Sparta Kutná Hora zahájil v září nábor do oddílu

Volejbalový oddíl Sparta Kutná Hora zahájil v září nábor do oddílu. V plánu má rozšiřovat členskou základnu, nabírat mladé volejbalisty. Bližší informace zájemci získají u Jakuba Čapka, předsedy oddílu na emailu capek.kuba@gmail.com, tel 602 383 898.

Nábor do oddílu. Více informací ZDE.

Monika Pravdová

Zavřít menu