Mistrovství světa v korfbale se za týden uskuteční ve sportovní hale Klimeška
Svým dosahem a významností hostí v termínu 15. – 17. 4. 2022 sportovní hala Klimeška zřejmě vrcholnou akci ve své historii, světové mistrovství korfbalistů do 19 let. Jedná se o třetí světový šampionát ve více než třicetileté historii Českého korfbalového svazu.

MS hráčů do 19 let je letos nejvýznamnější světovou akcí v této věkové kategorii a v roce 2022 se bude jednat teprve o druhý světový šampionát devatenáctek v historii. První Mistrovství světa U19 se konalo v dubnu 2019 v Nizozemsku. Jedná se tedy o nejprestižnější světovou akci pro hráče do 19 let, která nahradila dřívější Světový pohár v této juniorské kategorii a zároveň první akci světového významu po vynucené covidové přestávce od roku 2019, kdy se konalo MS v elitní kategorii v Jihoafrické republice. Vedle deseti evropských juniorských družstev se této akce zúčastní i jeden tým z Afriky (Maroko) a dva z Asie (Taiwan a Malajsie). Reprezentační družstvo Maroka se stane historicky prvním týmem z afrického kontinentu, který se světového šampionátu v této věkové kategorii zúčastní.
Mistrovství se mělo původně na Klimešce konat už v roce 2021, ale vzhledem ke covidové pandemii se muselo o rok posunout. Námluvy Českého korfbalového svazu a Mezinárodní korfbalové federace o pořádání MS se datují do února roku 2020, samotnému uspořádání předcházelo několik osobních setkání s představiteli Českého korfbalu a hráči kategorie U19 na Klimešce absolvovali i několik tréninkových kempů, aby si halu vyzkoušeli. Jedná se o organizačně velmi náročnou akci, jen pro představ jsou kompletně obsazeny čtyři ubytovací kapacity v Kutné Hoře pro přibližně 250 přímých účastníků. A přímo na ubytovně v Klimešce najde svůj azyl část organizátorů a také týmy Malajsie a Katalánska.
Turnaj se uskuteční ve třech dnech v obou halách a odehraje se celkem 36 zápasů. V pátek jsou na programu zápasy v základních skupinách, v sobotu čtvrtfinále a semifinále a na neděli jsou naplánovány boje o medaile. Od 13.30 čeká na diváky zápas o bronz a od 15:00 pak finálový duel o nejlepší družstvo světa.
Přijďte o velikonočním víkendu na Klimešku zafandit a podpořit tak české reprezentační družstvo, které bude pod vedením trenéra Jiřího Podzemského bojovat o medailové umístění!

tz, red

Zavřít menu