Na věku nezáleží! Nordic Walking je aktivita, při které se zapojuje celé tělo

Nordic Walking je kondiční chůze se speciálními holemi, při které se do pohybu zapojuje celé tělo. V České republice je poměrně novou disciplínou, která postupně nabývá na popularitě. A co víc, na věku nezáleží! Nordic Walking může provozovat opravdu každý.

Při pohybu pracuje 90 % svalstva. Díky práci s holemi se zapojuje do pohybu i horní část těla. A protože se jedná o komplexní disciplínu, pohyb je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s kyčlemi, koleny nebo kotníky. Ani astma při této disciplíně není překážkou. Při Nordic Walkingu se rozšiřuje kapacita plic. „Zkrátka pracuje celé tělo, a to včetně mozku. Na speciální techniku, která je pro efektivitu a zdravotní přínos zcela zásadní, je totiž alespoň zpočátku potřeba hodně myslet,“ upřesňuje walkerka Renata Berková.

Nordic Walking je sport, který příznivci provozují na rehabilitační, kondiční nebo soutěžní úrovni. Avšak závodní činnost Nordic Walkingu je u nás v porovnání se Slovenskem, Polskem nebo Itálií teprve v plenkách. Velkou příležitostí pro zviditelnění Nordic Walkingu v Kutné Hoře byl promo závod, který kutnohorští walkeři zorganizovali letos v srpnu při Dačického 12.

„Kutnohorské walkerky se letos zapojily také do závodní činnosti. Hned na první akci, historicky prvním Českém poháru v Bruntále, získaly Světlana Jirsová a Jarča Horáčková páté a šesté místo ve své kategorii. Následoval další úspěch: Jarča Horáčková získala v červnu v Olomouci druhé místo a v červenci v Uherském Hradišti s přehledem zvítězila,“ popisuje walkerka R. Berková.

V září se kutnohorské walkerky zůčastnily poháru Nordic Walking – Štrbské pleso. Mezi téměř 400 účastníky z osmi zemí vybojovala Jarča Horáčková třetí místo na pětikilometrové trase ve své kategorii. Je zároveň nejlepší Češkou na této trati. Mezi nejlepší Češky patří také účastnice Světlana Jirsová, Věra Bartoníčková a Renata Berková.

Pro ty, kdo pravidelně chodí, přináší tato disciplína výsledky: úpravu tělesných proporcí, zhubnutí a rychlý nárůst fyzické kondice. „A zlepšení psychiky. Na sto procent! Na společných výšlapech nebo víkendových akcích získáte nové přátele,“ dodává walkerka R. Berková.

Jak je Nordic Walking přijímán v Kutné Hoře? „Tato aktivita se před dvěma lety rozbíhala velmi pomalu. Nikdo to neznal a neviděl rozdíl mezi jinými druhy chůze a Nordic walkingem. Přitom rozdíl mezi chůzí s trekovými holemi a Nordic walkingem především ze zdravotního hlediska je obrovský. Dnes už je situace jiná, základními kurzy prošly postupně desítky zájemců. Někdy dorazilo hned několik rodinných příslušníků. Kutná Hora se tak postupně zařadila mezi známá walkerská místa v ČR. Akce tu probíhají celoročně – základní kurzy i výšlapy,“ doplňuje walkerka R. Berková.

Dora Procházková, foto: Renata Berková
Zavřít menu