Student cup děti rozhýbal a představil jim možnosti studia i možné budoucí profese

Student cup Správy železnic pořádaný ve spolupráci s kutnohorskou průmyslovkou přilákal na víceúčelové hřiště Sokolák kolem dvou stovek žáků základních škol nejen z Kutné Hory. Součástí programu sportovně vzdělávacího projektu bylo zábavnou formou představit technické profese Správy železnic a také dva studijní technické obory, konkrétně elektrotechniku a informační technologie, které kutnohorská průmyslovka nabízí.

Kolem dvou stovek dětí základních škol mělo příležitost zasoutěžit si o pohár generálního ředitele správy železnic, o tablety, sluchátka a další hodnotné ceny.

„Děkuji Správě železnic, která nám tuto akci nabídla,“ řekl ředitel školy Josef Treml a připomenul, že kutnohorská průmyslovka je jednou z partnerských škol Správy železnic. Jejich spolupráce spočívá nejen ve spoluorganizování Student cupu, ve škole se konají i odborné přednášky a další aktivity. V rámci Student cupu představila kutnohorská průmyslovka na Sokoláku svůj malý elektromobil Blesk, ve kterém se zájemci mohli v areálu i projet. K vidění a vyzkoušení byly drony, 3D tiskárny, zvuková aparatura, menší edukativní roboti a další. Ty větší, které váží kolem 800 kilogramů, si mohou zájemci přijít prohlédnout 11. října při příležitosti dne otevřených dveří kutnohorské průmyslovky.

Milan Vácha, krajský radní pro školství, připomenul význam odborného školství a konstatoval, že na základě průzkumu v rámci středních Čech projevilo zájem o odborné školy 56 procent žáků devátých tříd.

Starosta Kutné Hory Lukáš Seifert poděkoval Správě železnic, kutnohorské průmyslovce i Středočeskému kraji za uspořádání akce a ocenil, že je věnována pohybu. A to je podle jeho slov jedna z věcí, kterou si od počátku klade za cíl v rámci „Zdravého města“. Současně s tím pozval zájemce na Festival sportu, který se uskuteční již tuto sobotu na kutnohorské plovárně.

pra

Zavřít menu