Kdo se vydal v neděli mezi jedenáctou a pátou odpolední na procházku kolem Tylova divadla nestačil zřejmě žasnout. Kde se všichni ti lidé berou? Inu kde, přilákaly je kulturistické soutěže Golem Classic 2012. Soutěže v kondiční kulturistice jsou určeny pro začínající závodníky, kteří nemusí být registrováni, účastnit se tedy může v podstatě každý, kdo se pořadatelům přihlásí.

Nápad uspořádat soutěž se zrodil v hlavách lidí kolem kutnohorské posilovny Golem v Puškinské ulici před více než rokem. Cesta k nedělní finálové podobě nebyla jednoduchá, taková soutěž obnáší spoustu organizačních starostí, je nutné najít vhodný termín, kontaktovat svaz, zajistit vhodné prostory, rozhodčí. A v neposlední řadě samozřejmě propagaci akce, aby soutěžící nestanuli před prázdným hledištěm. To vše se v Kutné Hoře podařilo, pořadatalé mohou být s výsledkem svého snažení jistě spokojeni. Zájem diváků o první kulturistické klání v Kutné Hoře totiž předčil všechna očekávání, do Tylova divadla si jich v neděli našlo cestu kolem tří stovek.
„Na to, že jsem nemohl celou noc před soutěží spát, tak to bylo super,“ smál se po vyhlášení výsledků Petr Richtár, provozovatel kutnohorské posilovny Golem´s Gym. „Skvělá atmosféra, spokojení závodníci i diváci, žádné problémy. Prostě výborné závody,“ dodal spokojený pořadatel.

Kutnohořané na pódiu
Kutnou Horu reprezentovali na pódiu Eva Saláková v bodyfitness (místo „na bedně“ jí uniklo jen těsně) Martin Kasal v kategorii nad 30 let, úspěšný junior Filip Plocek (třetí ve své kategorii) a v kategorii do třiceti let Martin Jílek, všichni z posilovny Golem. Výčet by ovšem nebyl úplný bez Miroslava Řezáče z FC Kutná Hora (druhý v juniorské kategorii nad 70 kg) a dalšího Kutnohořana Davida Gašpara (čtvrtý v mužích do 30 let). Sbor rozhodčích Svazu Kulturistiky a Fitness ČR pod vedením hlavní rozhodčí Simony Horákové hodnotil svalový rozvoj, vyrýsovanost svalových partií a samozřejmě i celkový estetický dojem z vystoupení na hudbu, to je ta část soutěže, kdy se, pro nás laiky, soutěžící na pódiu podivně nakrucují, zatímco již poučené publikum jásá nad tou či onou svalovou partií.
A nutno říci, že v neděli se v Tylově divadle jásalo o sto šest.

Chce to hlavně vydržet
Kulturistika je hodně o hlavě, o psychice, o vůli. Pravidelně trénovat, i když se člověku kolikrát nechce, dodržovat přísnou životosprávu. Dá se říct, že už to není ani sport, ale spíš životní styl. V Kutné Hoře je zatím tak trochu popelkou, tradici nemá téměř žádnou. „Ve městě je ale pět posiloven, takže nějaká základna by byla, ovšem málokdo má soutěžní ambice,“ vysvětluje Richtár. Ono není moc divu, je to dřina. Posuďte sami, kromě tun nevzpíraných v posilovně, což je asi při pohledu na svalovou hmotu soutěžících každému jasné, nastupuje takřka „brutální“ dieta, zejména v období před soutěží. Celý rok ovšem tělo požaduje kvalitní stravu, zejména kuřecí a hovězí maso, rýži, brambory a těstoviny, to je základ. Zhruba tři měsíce před závody se začíná hubnout, týden před závody se přestanou konzumovat sacharidy, tělo se odvodňuje, aby svaly více vystoupily. Asi dva dny před závodem se naopak začínají svaly „nafukovat“ dopňováním sacharidů ve vysokých dávkách a zintenzivní se odvodňování. No zkrátka věda. Věda a řehole, tohle všechno vydržet při běžném denním provozu, chození do práce, studiu… to dá vážně zabrat! Kdyby Vás zmíněné drobné detaily neodradily, můžete klidně začít cvičit. Ale bude to chtít pevnou vůli, výsledky se nedostaví přes noc. „Zlepšit si postavu dokáže každý, chce to jen zapomenout na výmluvy a vydržet,“ dodal na závěr Petr Richtár, provozovatel kutnohorské posilovny Golem´s Gym a pořadatel historicky první kulturistické soutěže v historii Kutné Hory.

Autor: Jan Šmok

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Zavřít menu