Architekt Ondřej Kubík představuje budoucí podobu spodní části parku pod Vlašským dvorem (5. díl)

Park pod Vlašským dvorem dozná výrazných změn. Architekt Ondřej Kubík připravil pro Kutnohorské listy seriál, ve kterém představuje budoucí podobu spodní části parku tak, jak ji navrhl. Pátá část pokračování představuje skluzavku a hausbót.

Skluzavka:

U zadního západního vstupu do parku je v části alpinia situována uzavřená nerezová skluzavka, která je přisazená k ohraničující kamenné zdi. „Skluzavka je inspirována reálným sestupováním havířů do středověkých dolů, kteří sjížděli do hlubin podobným, i když ne tak hladkým způsobem, a dává projíždějícím zakusit podobných pocitů. Prochází proto na vstupu i při výjezdu nově vybudovanými zídkami, jež prezentují průnik bariérou a vstup do podzemí,“ uvedl architekt Ondřej Kubík a dodal, že dopad je však o něco měkčí, neboť je vysypán drcenou kůrou. Nástup na skluzavku je veden po stávající pěšině v alpiniu a je navíc doplněn přímějším výstupem z přírodních kamenných prvků.

Hausbót:

„Nově je pojednána poměrně nevhodně umístěná stavba sociálního zázemí u Vrchlice. Stavba brání nerušenému výhledu na terasovitě se zvedající amfiteátr města zakončený drúzou staveb. Stavbu jsem pojal jako hausbót, který připlul po Vrchlici a na chvíli zde zakotvil,“ vysvětlil architekt Kubík  a dodal, že povrch budovy je obložen svislými dřevěnými latěmi s mezerami, které překrývají i veškeré okenní otvory a vytvářejí před nimi jakousi žaluzii. Nároží jsou vytvarována do měkkých oblouků, které nemají tak agresivní vyznění jako ostré rohy a zároveň jsou do takto přidaného prostoru schovány nevzhledné skříně elektro přípojek. „Nautické motivy se nejvíce projevují na samotných vstupech, které jsou z obkladu vyseknuty kovovými deskami s reliéfním povrchem, na dveřích ze stejného materiálu je pak použito kulaté lodní okénko, které je zároveň součástí piktogramu označení pro muže a ženy. Pro zkulturnění pohledu do parku z horní vyhlídky je na střeše budovy vysazena extenzivní zeleň, která bude svou plochou nerušeně splývat se svým okolím,“ upřesnil architekt Kubík. Na této stavbě vznikne dokonce unikát: „Sociální zařízení v dolní části parku bude mít první zelenou střechu na budově v majetku města,“ dodala místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH).

tz, red

Zavřít menu