Bývalý Tellerův cukrovar má v budoucnu sloužit k bydlení
Tzv. "malý domeček" zdobí obnovená původní pavlač doplněná o schodiště. Foto: pra

Proměna řadu let opuštěného bývalého Tellerova cukrovaru, zakoupeného v roce 2019 inženýrem Pavlem Tomášem, pokračuje. Z uliční části je již hotova fasáda a objekt se pyšní novými okny, z dvorní části stavba pokračuje. Hrubou stavbu plánují dokončit ještě letos. V objektu vznikají byty, přízemí by mělo sloužit ke komerčním účelům.

Jak uvedl Roman Drobek, který pro majitele zajišťuje správu tohoto objektu, řemeslníci již dokončili kompletní rekonstrukci střech včetně krovů, komínů a obnovy pískovcových prvků v cimbuří. „Nepůvodní přístavky ve dvorní části, postavené v pozdější době, byly doplněny tak, aby objekt byl kompaktnější a působil uceleným dojmem,“ řekl Roman Drobek a doplnil, že v části D, které pracovně říkají malý domeček, po dokončení kompletní rekonstrukce krovů, střechy, fasády z dvorní i uliční části umístili obnovenou původní pavlač, která byla součástí starého objektu. Doplněna je o schodiště ve stejném stylu a sloužit bude vstupu do dvou bytů. Souběžně s tím postupují rekonstrukce stropních konstrukcí, podlah, v přízemních prostorách těžení zeminy pro pokládku iglú systémů pro zajištění odvlhčení podlah a zamezení vzlínání vlhkosti do zdiva. „Dokončena je rekonstrukce páteřních sítí odpadních vod, nová plynová přípojka. S městem řešíme možnost napojení na teplovod. Do konce roku budeme mít hotovou kompletní hrubou stavbu, potom budou práce pokračovat v interiérech,“ doplnil Roman Drobek s tím, že práce pokračují za dohledu památkářů.

„Oceňuji, že bylo respektováno členění uliční fasády a barevnost, která kombinuje dva odstíny šedé,“ uvedl historik umění a kutnohorský památkář Aleš Pospíšil a vysvětlil, že tato barevnost byla doložena nejen archivně, ale byla zachycena i na dvorní fasádě pod původní pavlačí. „Historické fotografie nám ukázaly, jak byla barevnost rozložena. Plochy byly tmavší šedou a aktivní články, které vystupují ven, byly světlejší. Domnívám se, že znovuobnovení barevnosti na základě nálezové situace bylo pro autentický výraz objektu naprosto klíčové,“ konstatoval Aleš Pospíšil.

Po dohodě s památkáři má majitel rozsáhlého objektu na základě dochovaných archivních materiálů v plánu obnovit i hodinovou věž, která byla snesena v roce 1989. „Začali jsme se stavbou kostry, na doporučení statika jsme ji však odstranili a konstrukci pod věží posílíme o železné traverzy. Ve finále totiž bude věž přes sedm metrů nad hřebenem střechy,“ podotkl Roman Drobek, který předpokládá, že obnova věže by po nezbytném posílení konstrukce mohla být zahájena již v příštím roce.

„Hodinová věž byla ozdobou celého objektu. V minulosti tvořila hlavní dominantu a byla vidět z daleka. Zakončena byla cimbuřím a čas odměřovaly hodinové ciferníky,“ dodal Aleš Pospíšil.

Zachována je ohradní zeď, která byla v dávné minulosti součástí špitálu založeného v roce 1324 a sloužícího do 30. let 19. století. V roce 1850 zakoupil objekt špitálu Michael Teller a vybudoval na jeho místě jednu z největších továren v Kutné Hoře. Potomci majitelů cukrovaru zemřeli za 2. sv. války v koncentračním táboře, objekt v 50. letech připadl městu. V minulosti byl využíván jako mateřská škola, později ubytovna, sídlo charity.

M. Pravdová

Zavřít menu