Cesta životem bez bariér rozšiřuje aktivity pro handicapované děti, mládež a mladé dospělé

Cesta životem bez bariér spolu s odstraňováním bariér na veřejně přístupných místech, ve školách, nabídkou pestré škály sportovních aktivit pro zdravotně postižené děti, která v regionu v minulosti chyběla, pokračuje v úsilí pomáhat. Stávající pronajaté prostory v areálu plaveckého bazénu, kde organizace vedle výuky plavání nabízí i pohybovou terapii Therasuit, byly pro rozšiřující se aktivity organizace již nedostačující. „V roce 2016 jsme získali nemovitost v Kvapilově ulici v Kutné Hoře, kde máme v plánu otevřít Centrum denních služeb a komunitní centrum pro handicapované děti, mládež a mladé dospělé. Po prvotních komplikacích s projektovou dokumentací v současné době už rekonstrukce, která zajistí kompletní bezbariérovost objektu, pokračuje podle harmonogramu. Termín dokončení prací je březen 2019. Chceme naplno rozjet odlehčovací sociální službu a to nejen ambulantní, terénní, ale i pobytovou. Do nového centra přesuneme pohybovou terapii Therasuit, plánujeme rozšíření rehabilitačních služeb,“ uvedla zakladatelka a předsedkyně Cesty životem bez bariér Mgr. Petra Hnátová s tím, že nové prostory umožní nabídnout více volnočasových aktivit šitých na míru pro handicapované – muzikoterapii/hudební kroužek, výtvarný kroužek, atd., které budou otevřené i dětem bez handicapu. Organizace uvítá výtvarníky, hudebníky, kteří by chtěli nabídnout své zkušenosti a stát se lektory. V novém centru vznikne zároveň poradenské středisko.

Výuku plavání pro handicapované nabízí Cesta životem bez bariér již od roku 2007. „V současné době máme 35 plavců. Nabízíme plavání i sourozencům handicapovaných dětí. Když už sem rodina přijíždí jako doprovod, naučit se plavat může i zdravý sourozenec. A možná právě z těchto dětí nám jednou vyrostou skvělí instruktoři plavání pro handicapované,“ podotkla Petra Hnátová s úsměvem. Vzhledem k velkému zájmu o plavání a tomu, že řada instruktorek odešla na mateřskou dovolenou, uvítají další zájemce, kteří by se po proškolení chtěli stát plaveckými instruktory.

Mezi další aktivity Cesty životem bez bariér patří pobytové akce – integrovaný tábor na vlastní táborové základně Zbožnov, sportovní soustředění v Čáslavi, prázdninový pobyt pro děti s handicapem a lyžařský výcvik, který se těší velkému ohlasu. Ten další se uskuteční od 27. ledna 2019. Díky výtěžkům z benefičních plesů, byla pořízena potřebná lyžařská vybavení – dvě monoski a dvě biski. Výtěžek letošního benefičního plesu poslouží na nákup monoski pro menší děti, zbývající část prostředků bude využita pro nezbytné vybavení nově vznikajícího centra.

„Děkujeme Městu Kutná Hora, které nás každoročně podporuje v rámci grantových řízení v oblasti sportu v pořádání závodu Kutnohorská vlnka a ve výuce plavání, díky podpoře v sociální oblasti jsme uskutečnili výlet do aquaparku, zoologické zahrady a pražského divadla na muzikál pro děti. V neposlední řadě Město podporuje i benefiční ples,“ konstatovala Petra Hnátová a poděkovala i městu Čáslav, který podporuje pořádání tradičního sportovního soustředění ve Vodrantech. Více o aktivitách Cesty životem bez bariér naleznou zájemci na www.cestazivotembb.cz

M. Pravdová

foto: archiv cbb

Zavřít menu