Chřipková epidemie zasáhla Kutnohorsko na začátku ledna, oproti minulému týdnu epidemiologové evidují nárůst nemocnosti jen o 2,8 procenta

Chřipková epidemie se nevyhnula ani Kutnohorsku. Jaký je aktuální vývoj nemocnosti jsme se zeptali Zdeňky Kroupové, vedoucí oddělení protiepidemického pro okresy Kutná Hora  a Kolín z Krajské hygienické stanice Praha, územního pracoviště Kutná Hora. „Začátek epidemie evidujeme od pátého kalendářního týdne (tedy od začátku ledna), kdy se nemocnost dostala přes epidemický práh. V tu dobu se nemocnost pohybovala 1830 případů na 100 tisíc obyvatel. O chřipkové epidemii hovoříme ve chvíli, kdy nemocnost dosáhne hranice 1600 případů na 100 000 obyvatel,“ uvedla Zdeňka Kroupová s tím, že v šestém kalendářním týdnu epidemiologové evidují 1881 případů na 100 tisíc obyvatel, což je téměř stejně jako v předcházejícím kalendářním týdnu. „Vzestup nemocnosti je tedy o 2,8 procenta. Zasaženy jsou všechny věkové skupiny, nejvíce je nemocných ve skupině malých dětí, školáků a mladých dospělých do 24 let.

„Z preventivních opatření je v tuto dobu důležité zvyšovat odolnost organismu přiměřeným aktivním odpočinkem, racionální stravou, přísunem vitamínů, zejména vitamínu C. Vzhledem k tomu, že se jedná o kapénkovou infekci, lidé by měli dbát na zvýšenou respirační hygienu a hygienu rukou, omezit návštěvy, vyhýbat se místům, kde dochází ke shromažďování velkého počtu osob. V případě objevení se prvních příznaků onemocnění zůstat doma a tím omezit šíření infekce na okolí,“ dodala Zdeňka Kroupová.

Z důvodu zabránění šíření výskytu chřipky byl s platností od 1. 2. 2020 do odvolání vyhlášen zákaz návštěv v kutnohorské nemocnici. Zákaz návštěv se netýká stanice paliativní péče.

pra

Zavřít menu