Expozici Knihtiskárny v Barborské ulici zpestří výstava vzácných tisků biblí

Bible. Kniha knih, nejvíce vydávaná a čtená kniha světa. Bible a knihtisk patří již stovky let neodmyslitelně k sobě. Proto budou v kutnohorské expozici KNIHTISKÁRNA od čtvrtka 20. do neděle 23. června 2019 k vidění vzácné historické tisky biblí ze soukromé sbírky sběratele Vlastimila Brunclíka.

Expozici provozuje Muzeum Kutná Hora v Barborské ulici číslo 30 s běžnou otevírací dobou denně od půl desáté dopoledne do sedmnácté hodiny podvečerní. Během ní si budou moci návštěvníci prohlédnout vystavené Bible, současně s návštěvou stálé expozice historie knihtisku. A právě kvůli výstavě vzácných tisků Bible bude provozní doba expozice prodloužena až do osmé hodiny večerní, a to od čtvrtka 20.6. až do soboty 22.6. včetně.

V této prodloužené době si bude možné vzácné originální tisky Bible prohlédnout hodně zblízka a podrobně, některé z nich i mimo vitriny muzea. „Sběratel Vlastimil Brunclík osobně je bude na místě návštěvníkům předvádět, a to i s poutavým výkladem. Můžete se tak dozvědět nejen něco z historie vzniku českých biblických překladů, ale i podrobnosti o práci starých mistrů tiskařů a knihařů, která kladla vysoké nároky na jejich vzdělání a um,” řekl k výstavě Robert Lukášek, ředitel muzea a navázal: „K vidění budou také krásné dřevořezy v Severinově a Melantrichově Bibli.”

Návštěvníci uslyší něco o Bibli kralické, kterou z původních biblických jazyků hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny přeložili teologové Jednoty bratrské, uvidí faksimile Bible kutnohorské Martina z Tišnova a další až dvě desítky exemplářů Bible vytištěných v letech 1506 až 1857. Počet návštěvníků je bohužel omezen kapacitou expozice, zaměstnanci muzea proto doporučují využít rezervačního systému na webových stránkách www.muzeumkutnahora.info.

-sky-

Zavřít menu