Festival hravého učení Edufest změnil centrum Kutné Hory v interaktivní školní učebnu

V neděli 19. září se v Kutné Hoře konal Edufest – festival hravého učení, který rodičům, dětem a všem zájemcům ukázal, jak by se mohlo učit na českých školách 21. století.

Pořadatelem festivalu byl Nadační fond Eduzměna, která na Kutnohorsku realizuje pětiletý pilotní projekt, který si klade za cíl zlepšit úroveň vzdělávání dětí ve školách. Spoluorganizátory Edufestu byl GASK společně s NZDM Maják Oblastní charity Kutná Hory, Dům dětí a mládeže Dominik s Divočinou Malešov, Městská knihovna společně s NZDM Archa, ZUŠ Kutná Hora s animátory Pavlem Koutským a Viliamem Valou, SAS Klubus s Junákem Kutná Hora a Osadní výbor vnitřního města společně s Kafírnictvím.

Hrací karta Edufestu, na kterou účastníci sbírali razítka, byla zároveň mapou stanovišť, po nichž se měl návštěvník pohybovat, aby o nic zajímavého nepřišel. Zastávek s různorodými úkoly bylo v centru Kutné Hory celkem šest. Každé neslo speciální označení, ze kterého bylo patrné, jaké úkoly na putující čekají. A tak návštěvníci prošli Chrámem vnitřní síly, který se nacházel v knihovně, Domovem představivosti v Dačického domě, Prostorem pro odvahu na Palackého náměstí, Továrnou myšlení v Gasku a Cestou porozumění na zahradě u Domu dětí a mládeže Dominik.

V knihovně, neboli v Chrámu vnitřní síly, si měl každý návštěvník uvědomit, jak rozdílní jsme. Jak různě vnímáme jednotlivé prostory a jaké emoce v nás věci, situace a okamžiky vyvolávají a že žádná emoce není špatná. V Domově představivosti, tedy v Dačického domě, se děti i dospělí seznámili s animační technologií. Cílem tohoto stanoviště bylo ukázat, že ve vzdělávání je možné zapojit představivost a předvést použití moderních zábavných technologií. V Prostoru pro odvahu, na Palackého náměstí, návštěvníci společnými silami tvořili město snů. Na slepou mapu Kutné Hory nanášeli kartičky svých představ o tom, jak by mělo takové město snů vypadat. Odvahou v přeneseném smyslu slova zde bylo nebát se měnit veřejný prostor a vyjádřit se k místu, ve kterém společně žijeme. Na Palackého náměstí bylo i druhé odvážné interaktivní stanoviště. Na něm návštěvníci nejprve vstoupili do prostoru zhasnutého autobusu, ve kterém hledali čísla, ta si museli zapamatovat a následně pod dohledem elfů vložit do trezoru, který jim vydal střípek odvahy pro krále Ghógika. Toto stanoviště vycházelo ze smyšlené legendy o tom, jak se zlý čaroděj Negedu plánoval zmocnit říše fantazie a zničit ji. Věděl totiž, že lidi bez fantazie může ovládat. Jediný, kdo měl odvahu se mu postavit, byl elfský král Ghógik, kterému však bylo nutné vrátit střípky odvahy do jeho kouzelné hole. Cílem stanoviště bylo nebát se nových věcí, komunikovat, zapojit fantazii a vyjádřit svůj názor. V Továrně myšlení, tedy v Gasku, si nejen děti uvědomily, v jak rychlém světě žijeme, jak jsou naše prožitky potlačené, protože na nic není čas. Prohlídka expozice tak začínala na „vrátnici“, kde návštěvník obdržel „píchačku“ a během neskutečně krátkého času výstavou doslova proběhl, aniž by vlastně vnímal, kde se nachází. Dozorující mistrová pískala na píšťalku a nenechala nikoho vydechnout, natož promluvit. Cílem stanoviště bylo zastavit se, zpomalit a uvědomit si, že je nutné věci skutečně prožívat. Na Cestě porozumění, v zahradě Domu dětí a mládeže Dominik, děti musely najít semínko, zjistit, z jaké země pochází, jak se pěstuje a společnými silami ho dopravit až k posvátnému stromu. Ten semínko vydá až následujícím generacím. Děti musely spolupracovat a pochopit, jak náročné je vypěstovat ze semínka rostlinu a následně udělat potravinu. Zároveň si i uvědomit, že naše generace a náš způsob života, bude mít následky i pro generace budoucí.

Posledním a zároveň nejrozsáhlejším stanovištěm byl park pod Vlašským dvorem, kde se nacházelo několik dalších zastavení různých organizací, které s Eduzměnou dlouhodobě spolupracují. Na prostoru před jevištěm se tak hlavně dospělí návštěvníci mohli seznámit s organizacemi jako např. Společnost pro kreativitu a vzdělávání, Step by Step, JOB – spolek pro inovace, Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Tým duševního zdraví, Unie rodičů, Elixír do škol, EDUin, Střední průmyslová škola Kutná Hora, KHnet.info a MAP Kutnohorsko. Zároveň se zde nacházel i prostor pro zastavení, sloužící pro zhodnocení všech zastávek, kterými návštěvníci během dne prošli.

A proč se vlastně Edufest v Kutné Hoře konal, to pro KH listy shrnula PR koordinátorka Eduzměny Zuzana Křivánková: „Cílem dnešní akce bylo dát lidem zažít, že se dá učit jinak. Proto máme zapojené i různé organizace, které nám pomáhají široké veřejnosti ukázat, jak by mohla škola 21. století vypadat. Nyní je to tak, že se děti do školy netěší a přijde nám to všem normální. My chceme, aby rodiče i děti zjistily, že to jde dělat jinak. Jsme také rádi, že se s námi a našimi partnery návštěvníci mohli dnes na Edufestu seznámit. Děkujeme všem, kteří si na Edufest našli cestu a budeme se těšit na další setkávání.“

Díky Edufestu se v neděli centrum Kutné Hory změnilo v jednu velkou zábavnou interaktivní učebnu, v níž se s nadšením potkávali děti i dospělí. Nezbývá než doufat, že se podobná atmosféra a výukové metody podaří díky Eduzměně přenést i do školních tříd.

Radka Krejčí

 

Zavřít menu