Hostem dubnových Disputací byl historik Jiří Plachý
PhDr. Jiří Plachý při Disputacích

Ve středu 17. dubna uspořádal Klub rodáků a přátel Kutné Hory v přednáškovém sále knihovny komentovanou prohlídku výstavy „Československá stopa v Normandii“, která je připomenutím osmdesátého výročí invaze v Normandii v roce 1944. O výstavě při ní pohovořil Tomáš Horák, autor výstavy. Jeho otec plk. v.v. Jiří Horák, z jehož pozůstalosti pochází většina vystavených fotografií a dalších artefaktů, se účastnil bojů na západní frontě jako příslušník Čs. samostatné obrněné brigády. Jiří Horák až do svého ochodu v roce 2014 žil v Kutné Hoře.

Na prohlídku navázaly Disputace s historikem PhDr. Jiřím Plachým, vědeckým pracovníkem Vojenského historického ústavu v Praze. Doktor Plachý se specializuje se na dějiny druhého zahraničního odboje a poúnorovou perzekuci jeho účastníků. Je autorem nebo spoluautorem více než dvou desítek knižních titulů a zhruba dvou set padesáti článků a studií. Podílel se na přípravě výstavy.

V úvodu Disputací PhDr. Plachý zrekapituloval historii druhého zahraničního odboje. V další části potom přítomným přiblížil osudy několika účastníků druhého odboje z politického okresu Kutná Hora, kterých bylo celkem čtyřicet sedm. Jedním z nich byl i plk. Čeněk Adamec, jehož dcera Květa Tauerová a vnučka Kateřina Fantíková se Disputací zúčastnily. Vedle paní Tauerové svým vystoupením Disputace obohatil i Milan Ťoupalík, který zavzpomínal na vlastní zážitky z osvobození Kutné Hory.

Disputace byly připomenutím důležité kapitoly naší historie, kterou je účast Čechoslováků v bojích na západní frontě. Předseda klubu rodáků Vlastislav Navrátil a ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová využili příležitosti a požádali PhDr. Plachého o zpracování studie mapující účast mužů z Kutné Hory a okolí ve druhém odboji. Ta by měla sloužit všem, kdo hledají poučení o historii našeho města a regionu.

Vlastislav Navrátil

předseda Klubu rodáků a přátel Kutné Hory

Zavřít menu