„Kutná Hora je můj domov,“ říká starosta města Lukáš Seifert

Starostou města Kutné Hory byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva města 24. října v Rytířském sále Vlašského dvora zvolen osmnácti z 26 přítomných zastupitelů Lukáš Seifert, lídr ODS a TOP 09. Nového kutnohorského starostu jsme požádali o rozhovor.

Můžete krátce představit sebe a své předchozí povolání?

Narodil jsem se a žiji 35 let v Kutné Hoře. Po absolvování studia politologie v Brně, s orientací na tvorbu veřejných politik a politický marketing, jsem v roce 2012 nastoupil na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kde jsem se deset let věnoval oblasti vzdělávací politiky, evropským fondům a analytice. Většina mé agendy spadala právě do oblasti tvorby národních strategií, využívání dat, výzkumu v oblasti pedagogiky a řízení vzdělávacího systému. Za největší úspěch považuji vznik a nynější uvádění v život Strategie vzdělávací politiky ČR 2030+.

Jaké byly vaše první kroky po zvolení do funkce starosty? Plánujete nějaké zásadní změny v úřadu, na radnici?

Nejdůležitější bylo seznámit se s chodem a stavem úřadu spolu s rozdělením agend. Od jednotlivých odborů jsem si vyžádal informace o zásadních věcech, které bude potřeba řešit do konce letošního a poloviny příštího roku. V rámci úřadu se zaměřím na priority, které je nyní potřeba dokončit. Na druhou stranu dojde k utlumení aktivit, které úřad a jeho vedení zbytečně zatěžují a často vytvářejí pouze práci pro práci. Momentálně nevidím potřebu personálních změn jak v úřadu, tak na pozicích jednatelů městem ovládaných společností. U jednotlivých odborů a oddělení budu usilovat o zajištění větší propojenosti a spolupráci. Netrvalo dlouho odhalit, že zde je problém, kdy v řadě případů nedochází ke komunikaci mezi útvary, a to zejména při tématech, která mají velký dopad.

Můžete to vysvětit konkrétně?

Příkladem můžu zmínit oblast územního plánování, kdy máme na území města v různé fázi připravenosti nebo rozestavěnosti více než tisícovku bytů, ale pro předpokládané obyvatele, kteří by se sem měli stěhovat, nemáme zajištěné základní služby. Opravdu mám obavy z toho, aby tento rozvoj města neměl negativní dopad primárně na stávající obyvatele. Již nyní si dovolím tvrdit, že v horizontu, ve kterém bude výstavba realizována, pravděpodobně nebudeme schopni zajistit ani to, co spadá mezi zákonné povinnosti města. Tedy zajistit místa v předškolním, ale i základním vzdělávání. O dostupnosti zdravotní a sociální péče, sportovní a dopravní infrastruktuře nemluvě. Investice, které mohly město na tuto situaci připravit, trvají určitou dobu, obvykle déle než jedno čtyřleté období. Bohužel pro stávající období evropských fondů není v tuto chvíli připraven žádný projekt, a prostředky ve výši mnoha miliard korun, které nyní stát rozděluje, nás z větší části právě z důvodu nepřipravenosti minou.

Můžete jmenovat projekty, které podle vás mají v současné době prioritu?

Prioritou je to, bez čeho město fungovat nemůže, a také projekty v určité fázi připravenosti, které je potřeba dokončit. Jednou z priorit je řešení energetické krize. Znamená to zajištění dostupných a stabilních energií. Je potřeba zajistit transparentní nákup energií a započetí kroků v oblasti energetických úspor. Proto hodláme rozšiřovat soustavu centrálního zásobování tepla. Současně zadáme tvorbu energetického auditu města, tedy něco, co město mělo povinnost mít hotové do konce letošního roku. Bohužel nemáme nic, spíše naopak.

Obecně se ale chci zaměřit na zlepšení života ve městě, nebýt dalším v řadě, který opomine dlouhodobě zanedbávanou Hloušku. Jako město nemáme a nebudeme mít prostředky na celkovou revitalizaci, ale dává smysl zlepšit situaci s parkováním a obnovit „průmyslovák“, který by měl být místem pro sport, hry a setkávání všech generací. Oproti dosavadním velkým investicím se tak zaměřím na více těch menších, prokazatelně zlepšujících život ve městě.

Nepřekvapivě mám na starost i oblast školství, tedy zejména naše základní a mateřské školy, školní jídelny nebo základní uměleckou školu. Mým cílem je zajistit dostatečné kapacity škol, zlepšení výsledků vzdělávání, příjemné klima ve školách a v neposlední řadě i zvýšení kvality stravování ve školních jídelnách.

Velký otazník mám k výše zmíněnému územnímu plánování. To se týká i několika záměrů, které již nejsou plně v našich rukou, a to ať už je to výstavba mohutných třináctipodlažních budov v Malíně, nebo výstavba obchodního domu Lidl, který zatíží obyvatele v ulicích Opletalově, Ortenově, Dolní nebo Sběrné. Mandát, který jsem obdržel, patří občanům, kteří ve městě žijí. Proto budu v tomto ohledu hájit primárně je a jejich potřeby.

Do priorit je však třeba zařadit i plavecký stadion a venkovní plovárnu. Dva objekty, které se dostaly za hranici udržitelnosti dalšího provozu.

Jaké jsou vaše osobní priority?

Věci mají vždy určitou kontinuitu a nepromění se mávnutím kouzelného proutku. Budu rád, když se mi podaří jednou město předávat v situaci, kdy bude dobře komunikovat s občany, a rozhodnutí, která z města vzejdou, nebudou překvapením. Budeme investovat do toho, co je opravdu pro občany důležité, a obrátíme naši pozornost na péči o majetek a jeho údržbu oproti často bezhlavému rozvoji. Chtěl bych uvést i sousloví Zdravá Kutná Hora, ale k němu nyní víc neprozradím.

Co pro vás Kutná Hora znamená?

Je to můj domov, domov mé rodiny, místo, kde vyrůstají moji dva malí synové. Věřím tomu, že společně můžeme město posunout zase o kus dál. A společně znamená, že si vás, občany, rád vyslechnu, budu číst podněty, které mi od vás přijdou, nebo se kterými mě oslovíte. Berte to jako poděkování za důvěru, která se mi dostala právě od vás, občanů města.

pra

Zavřít menu