Kutná Hora soutěží o titul Historické město roku

Kutná Hora bude usilovat o titul Historické město roku 2020. V soutěži vyhlašované Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR není Kutná Hora žádným nováčkem. V roce 2000 vybojovala Kutná Hora v celostátním kole této prestižní soutěže v silné konkurenci titul nejvyšší.

Po získání titulu Historické město roku za rok 2000 se Kutná Hora pět let soutěže neúčastnila. „Zapojili jsme se tak až v letech 2010 až 2015 a pokaždé jsme se stali vítězem krajského kola. Za rok 2013 jsme k vítězství v krajském kole získali navíc zvláštní uznání za soustavné vykazování vynikajících výsledků v Programu regenerace od udělení ceny do současnosti,“ uvedla Jana Jelínková z odboru památkové péče a školství Městského úřadu Kutná Hora.

Město pokračuje v úsilí o obnovu a záchranu památek

Součástí přihlášky do soutěže je i rozsáhlý materiál, který připravilo oddělení regenerace památek odboru památkové péče a školství MěÚ Kutná Hora ve spolupráci s kutnohorským grafikem Jiřím Dostálem. Dokument (k dispozici ZDE) připomíná historii města, jeho významné osobnosti, kulturní památky, objekty, jejichž obnova byla dokončena nebo započata. Jen v loňském roce bylo do obnovy památek investováno více než 80 milionů korun. „Město nabízí pomoc jak soukromým vlastníkům, tak vlastníkům nemovitých památek, které nejsou zapsány na seznamu kulturních památek,“ uvedl Ondřej Seifert, vedoucí odboru památkové péče, školství a kultury MěÚ Kutná Hora.

Místostarosta města Vít Šnajdr (Piráti), který má ve své kompetenci péči o památky, věří, že Kutná Hora má šanci na titul dosáhnout. „Dokončili jsme kompletní rekonstrukci Vlašského dvora, zahájili přestavbu bývalé základní školy J. A. Komenského, která je zapsanou kulturní památkou, připravena je rekonstrukce Sankturinovského domu. Zkrátka památky v Kutné Hoře opravují a renovují, ať již městské, církevní, či soukromé. Jmenovat můžeme kostnici v Sedlci, kostel sv. Jakuba a řadu dalších. V loňském roce si Kutná Hora navíc připomínala 25. výročí zápisu města na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Tak kdy jindy bychom měli vyhrát?“ vyslovil se optimisticky místostarosta a dodal, že odbor památkové péče připravil skvělou přihlášku do této soutěže.

O vítězi, který kromě čestného titulu Historické město roku 2020 získá i finanční odměnu ve výši jednoho milionu korun, porota rozhodne pravděpodobně v dubnu 2021.

„Kdyby Kutná Hora získala znovu titul, bylo by to v historii soutěže, pořádané od roku 1994, zřejmě poprvé, kdy jedno město vyhrálo dvakrát,“ konstatoval Ondřej Seifert a dodal, že souběžně s tím město přihlásilo dokončenou obnovu Vlašského dvora s parkem do soutěže Památka roku, organizované rovněž Sdružením historických sídel.

Mezi další významné akce, které se podařilo v Kutné Hoře dokončit, patří rekonstrukce Spolkového domu a Dačického domu, spolufinancované z dotací EU, a další. „Přihláška je zpravidla zpracovávána v rozmezí zhruba pěti let a jsou v ní uvedeny i menší akce, jako například opravy fasád a střech objektů města, soukromníků a církví, opravy kapliček, soch, památníků a dalších objektů, které dotvářejí charakter MPR,“ dodala Jana Jelínková.

Opěrná zeď v areálu chrámu sv. Barbory

Rekonstrukce opěrné zdi v areálu chrámu sv. Barbory, v úseku od Kouřimské ulice až po kapli Božího těla, postupuje po etapách od roku 2018. Rekonstrukce se týká opravy zdí, koruny i pilířů. „V roce 2018 byla opravena zeď vlevo od centrálního schodiště, z pohledu od chrámu, v dalším roce zeď vpravo od schodiště až k bočnímu vstupu do areálu z uličky Za Barborou. V loni byla dokončena oprava centrálního schodiště,“ řekla Jana Jelínková a doplnila, že až v průběhu prací byl odhalen havarijní stav zdiva, do kterého zatékalo, a bylo nutné vyřešit jeho odvodnění. Protože nebylo možné celé schodiště a zdi rozebrat z důvodu možného zřícení celého opěrného systému v Kremnické ulici, práce postupovaly pomalu. Náklady se vyšplhaly na 2,7 milionu korun, z toho 950 tisíc korun činila dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury. V letošní etapě by oprava měla pokračovat v dalším úseku, opět za využití dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury.

Hřbitovní kamenná zeď v České ulici

Oprava kamenné opěrné zdi hřbitova Všech svatých v České ulici podél hlavní silnice byla zahájena loni. Některé úseky zdi od vjezdu ke kostelu a zahradnictví až po vjezd u administrativní budovy bylo nutné zcela přezdít. Náklady na opravu přibližně poloviny délky zdi dosahovaly 1,4 milionu korun, z toho 400 tisíc korun činila dotace z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Ministerstva kultury. „V letošní etapě předpokládáme dokončení s využitím případné dotace z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností Ministerstva kultury,“ podotkla Jana Jelínková.

Hudební altánek v parku pod Vlašským dvorem

Celková rekonstrukce hudebního altánku v parku pod Vlašským dvorem byla dokončena. Objekt má novou dřevěnou konstrukci krovu, svislé dřevěné konstrukce a šindelou krytinu. Podle archivních dokumentů byla nově vyrobena a na vrchol střechy osazena i měděná makovice. Podlaha altánku je nová, z pálených cihel. Opraveny byly i zděné konstrukce. Celkové náklady se pohybovaly okolo jednoho milionu korun, z toho 200 tisíc korun pokryla dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury. „Vypomohli jsme tak odboru investic v rámci revitalizace parku, protože jejich dotace EU se na altánek nevztahovala,“ doplnila Jana Jelínková.

Činžovní dům č. p. 56 náměstí Národního odboje

Oprava fasády celého objektu včetně opravy nebo výměny oken a dveří byla z důvodu finanční náročnosti rozdělena do zhruba čtyř etap. V roce 2020 byla provedena oprava boční fasády od soudu v nákladu 1,2 milionu korun, z toho 250 tisíc korun činila dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury. V letošním roce město předpokládá pokračování prací a opětovné využití dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury.

Kamenný dům

Po dokončení restaurování zdobené uliční fasády Kamenného domu v loňském roce zahájili restaurátoři první etapu obnovy vitrážových oken a vchodových dveří. Náklady na první etapu prací činily 789 tisíc korun, z toho 405 tisíc korun pokryla dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury. V letošním roce město předpokládá dokončení druhé části za využití dotace z Programu regenerace MPR a MPZ Ministerstva kultury.

Hrádek

Oprava krovu a střešního pláště budovy Hrádku byla rozdělena do několika etap. Součástí prací je oprava tesařských prvků, nová břidlicová krytina a klempířských prvků z měděného plechu. V loňském roce byla dokončena oprava jihozápadního křídla a započata byla oprava jihovýchodního křídla. Náklady se pohybovaly kolem 2,2 milionu korun, z toho 800 tisíc činila dotace z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury a 500 tis. korun ze Středočeského fondu obnovy památek. „V letošní etapě se předpokládá pokračovat s obnovou JV křídla s využitím případné dotace z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury,“ upřesnila Jana Jelínková.

Tylovo divadlo

Oprava fasády a truhlářských prvků, zateplení provaziště a hlediště. Tato rozsáhlá a finančně náročná akce byla opět rozdělena do několika etap. V roce 2020 byla dokončena oprava jihovýchodní stěny a vyžádala si náklady ve výši 1,2 milionu korun z rozpočtu města. Práce by letos měly pokračovat dalším úsekem.

Sochy na nárožích domů v Jakubské ulici

Sochy sv. Judy Tadeáše a Jana Nepomuckého na nárožích domů v Jakubské ulici byly v loňském roce v péči kutnohorského restaurátora Martina Kulhánka. Jeden z andělů, které má sv. Juda Tadeáš u nohou, se rozlomil na dvě části, a to v místech, kde byl v minulosti již opravován. K obnovení trhliny napomohly pravděpodobně otřesy z projíždějících těžkých vozidel. Po rozebrání rozlomených částí sochy se ukázalo, že oba andělé v sousoší sv. Judy Tadeáše nemají původní modelaci obličejů a hlav. Restaurátor přímo na místě domodeloval obličejové části andělů. Udržovacího restaurátorského zásahu se dočkala i socha sv. Jana Nepomuckého z nároží protějšího domu. Náklady na opravu a restaurování soch činí 212 tisíc korun a byly hrazeny z rozpočtu města.

Dělicí zeď mezi starou a novou částí hřbitova Všech svatých

V letošním roce by měla být zahájena oprava kamenné zdi, která rozděluje starou a novou část hřbitova. V loňském roce se zeď, která je ve velmi špatném stavu, na dvou místech zřítila a poškodila i hroby v okolí. „V současné době je zeď provizorně zajištěna a oprava je ve fázi přípravy,“ doplnila Jana Jelínková.

Monika Pravdová

 

 

 

 

Zavřít menu