Kutnohorská nemocnice získala nový přístroj na včasnou rehabilitaci

Novinkou v kutnohorské nemocnici je od června aktivní robotický vertikalizační přístroj značky Lokomat Erigo. Přístroj velikosti nemocničního lůžka, s aktivním pohybem nohou při vertikalizaci a možností naklápění roviny, bude využíván pro včasnou rehabilitaci, k aktivaci krevního oběhu pacienta.

Podle slov Rostislava Musila, servisního technika firmy Stargen.eu, která robotické rehabilitační přístroje značky Hocoma v ČR distribuuje je předností, že přístroj nemusí být stabilně umístěn v tělocvičně, ale může být převážen na oddělení, kde jej bude potřeba. „Například na oddělení, kde může posloužit pro včasnou terapii i u pacientů v umělém spánku nebo kómatu, kteří jsou na monitorech životních funkcí,“ konstatoval Rostislav Musil, který 10. června společně s Alešem Staričem, zástupcem firmy Hocoma, zajišťovali kompletaci a zprovoznění přístroje v kutnohorské nemocnici. Než začne přístroj sloužit pacientům, jsou v plánu odborná proškolení terapeutů, kteří s ním budou pracovat. V kutnohorské nemocnici bude využíván převážně na LDN a ostatních oddělení. Odborná proškolení terapeutů zajišťuje aplikační specialista.

Tento typ přístrojů je nejčastěji využíván v rehabilitačních ústavech, nejčastěji v Kladrubech, ale i v Hrabyni u Chuchelné. Také kolínská nemocnice má podobný přístroj již k dispozici.

pra

Zavřít menu