Masaryčka letí do vesmíru!

Masaryčka letí do vesmíru!

Že nevíte, co to znamená? Nic menšího než, že se žáci třetích a šestých tříd ZŠ Masarykova pod vedením paní učitelky Jany Červené a Petry Formáčkové opravdu dotknou vesmíru! Ptáte se čím? Svou vlastnoručně sestavenou sondou! A proč? Protože se jako jedni z mála (konkrétně ze 40 škol z celé České republiky) účastní programu „Dotkni se vesmíru“. V rámci programu žáci 6. a 3. ročníku sestaví a vypustí svůj vlastní stratosférický balón a s jeho pomocí pořídí fotografie až z hranic vesmíru.

Žáci ZŠ Masarykova si na tento projekt sami zažádali o minigrant u Eduzměny ve výši 50 tisíc Kč, výraznou částku jim vynesl i sběr papíru, který sami zorganizovali a přesvědčili vedení školy o správnosti využití vybraných financí právě na tento program. A jakmile měli dostatek prostředků, začali vytvářet web, připravovat logo a pod vedením Jany Červené vymýšlet, jakými komponenty sondu vybaví, jakou podobu jí vtisknou a co do vesmíru za svoji školu a vlastně celou Kutnou Horu, pošlou. A co je vlastně cílem projektu popsaly Jana Červená a Petra Formáčková, které za nápadem účastnit se programu stojí: „Vysoko nad letovou hranicí dopravních letadel chceme vyfotit zakřivení naší Země a pořídit tak zcela unikátní snímky planety, na které žijeme. Ale přeneseně je velikým cílem našim žákům ukázat, že fyzika a vlastně učení není nuda a že všechny obory je možné vzájemně propojovat.“

Sonda bude vypuštěna na podzim z Astronomického ústavu v pražské Libuši za účasti žáků. Ještě před vypuštěním budou muset spočítat, kam zhruba sonda po skončení letu dopadne. „Skvělé je, že se do projektu zapojují i rodiče, kteří se nabídli, že dětem pomohou sondu po příletu z vesmíru za pomoci GPS lokalizace dohledat. Někteří rodiče se dokonce nechali slyšet, že klidně pojedou až do Polska, kdyby sondu odfoukl vítr. Tomu říkám motivace,“ dodává Monika Seifertová z Eduzměny, která má minigranty na starosti.

V úterý 10. května byl v ZŠ Masarykova přímo v učebně fyziky, kde celý projekt vzniká, program představován veřejnosti. Nadšení, které bylo vepsané do tváří všech zúčastněných dětí, se postupně šířilo i mezi rodiče a vůbec všechny ty, kteří si do školy našli cestu. Ne každý den se totiž poštěstí být součástí takto jedinečné příležitosti.

RDK

Zavřít menu