Město pomůže Sokolu s financováním jeho provozu. Jeho tělocvičnu využívají i děti z místních mateřinek a základních škol

Tělocvičná jednota Sokol je důležitou součástí sportovního života města. Jako takovou ji vnímají i zdejší zastupitelé, kteří na svém prozatím posledním – tedy červnovém – zasedání schválili předložený návrh spolupráce mezi městem a touto organizací. Spočívat bude v bezplatném využívání tělocvičny v Tyršově ulici místními školami. Na druhou stranu T.J. Sokol od města dostane jako dotaci v příštích pěti letech vždy po 350 000 Kč jako spolufinancování provozu tělocvičné jednoty. Dále půjde tedy o neinvestiční dotaci ve výši 1 750 000 Kč pro roky 2022 – 2026.

Tento návrh byl podle slov starosty města Josefa Viktory (ANO 2011) projednán s vedením města a následně jej zastupitelům představil místostarosta města Vít Šnajdr (Piráti), který shrnul dosavadní průběh jednání se zástupci T.J. Sokol. Zdůraznil přitom přesah její činnosti i do kulturní a dalších oblastí. V příštích pěti letech, po které bude město Sokolu na jeho provoz přispívat, bude mít tato organizace z jeho pohledu dostatek času na vyřešení majetkových poměrů. Místostarostka města Silvia Doušová (STAN a Šance KH) si vyžádala průběžné zprávy o vývoji hospodaření Sokola v průběhu doby pobírání dotací.

V diskusi vystoupila také starostka Sokola paní Pavlína Šimůnková, která zmínila stabilizující se finanční situaci jednoty v posledních dvou letech a vyjádřila svoje přesvědčení, že tomu tak bude i v příštích letech. Přesto se podle jejího mínění nemůže Sokol alespoň prozatím bez finanční pomoci města obejít, už jen z toho důvodu, že nemůže například v pronájmu tělocvičen konkurovat sportovní hale Klimeška. Přesto mají i menší prostory pro sport svoje opodstatnění a využití například i pro děti ze zdejších mateřských škol.

red

Zavřít menu