Nápad tří lidí na Facebooku se rozrostl v komunitu 3D tiskařů. Vyrobili a darovali zdravotníkům nejen v Kutné Hoře už přes 800 ochranných štítů

Nejen šicí stroje v domácnostech a firmách, ale i 3D tiskárny se rozběhly na plné obrátky. Dobrovolníci šijí roušky, vyrábějí ochranné čelní štíty pro lékaře a sestry v nemocnicích i ordinacích, ale i pro městskou policii, pečovatelskou službu a řadu dalších. Pandemie a nepřipravenost státu na mimořádnou situaci vyvolala neskutečnou vlnu solidarity a nezištné pomoci lidí těm, kteří jsou v první linii, především zdravotníkům a integrovanému záchrannému systému.

Nápad tří lidí, kteří se chtěli připojit k celorepublikové skupině 3D tiskem proti COVID-19, se nakonec rozrostl v místní komunitu 3D tiskařů. V současné době jich je kolem pětadvaceti a to nejen z Kutné Hory, Kolína, Čáslavi, ale i okolních obcí. Komunita, ve které jsou tátové od rodin, studenti, ale i například i pracovnice kutnohorské knihovny, se neustále rozrůstá. K 2. dubnu evidovali poptávku na 1100 štítů, vyexpedováno jich měli již 800. Kolem 30 procent z celkové produkce je distribuováno do Kutné Hory. Nabídky využili lékaři kutnohorské nemocnice, praktičtí lékaři, zubaři, lékárnice, ale i strážníci městské policie, či úředníci, kteří přicházejí do častého kontaktu s lidmi.

Po dodávce štítů do nemocnic v Kutné Hoře, Čáslavi a Kolíně se tiskárny nezastavují. „Poptávka každý den roste. Oslovila nás Nemocnice Jihlava, kam vezeme zásilku dnes. Zítra posíláme vzorky do Nemocnice Český Brod. Zájem projevili i v Humpolci, ale zatím nedodali požadavky. Máme koordinátora v Čáslavi i v Kutné Hoře, obvolávají lékaře s nabídkou štítů,“ řekl 2. dubna Aleš Kerner, jeden z hlavních organizátorů projektu. Dobrovolníci tisknou zdarma z vlastních materiálů, z darů od lidí. Pracují bez nároku na finanční odměnu.

Zapojila se i Městská knihovna Kutná Hora. „Máme 3D tiskárnu. Nabídli jsme, že jsme schopni a ochotni podílet se na výrobě a kompletaci obličejových štítů,“ řekla Gabriela Jarkulišová, ředitelka Městské knihovny Kutná Hora a podotkla, že jedna tiskárna dokáže za den vytisknout 7 až 8 polotovarů pro čelní štíty. Výsledná práce by se neobešla bez nasazení řady lidí, kteří se podílejí na kompletaci štítů, rozvozu hotových výrobků do zdravotnických zařízení nejen v Kutné Hoře, ale i za hranici regionu. Denně jich dokáží vyprodukovat kolem padesáti až sto kusů, záleží na tom, jak mohou tiskaři při svých zaměstnáních tisknout. „Včera nám zapůjčili tiskárnu i z Městského úřadu v Kolíně a přidali i materiál,“ doplnil Aleš Kerner a poděkoval všem lidem, kteří se zapojili a pomáhají. Společně vyrobili již přes tisíc čelních štítů a pokračují. Více informací naleznou zájemci na https://www.facebook.com/groups/Corona3DtiskKH/

Součástí kutnohorské komunity 3D tiskařů jsou i studenti kutnohorské průmyslovky. „Tisknou s námi,“ podotkl Aleš Kerner. Pomoci může i veřejnost nabídkou materiálu.

Svou solidaritu projevila i firma U.T.C. Properties (projekt Třešňovka), která objednala u české firmy Brašnářství Tlustý, dvacet pět ochranných štítů a ve středu 1. 4. je předal městu Kutná Hora zástupce společnosti Břetislav Pajer. „Myšlenka byla finančně podpořit českou firmu a současně pomoci zdravotníkům v první linii,“ dodala Kateřina Rážová z U.T.C. Properties.

Všem, kdo nezištně pomáhají těm, kteří bojují v první linii, ať už jsou to zdravotníci, hasiči, policisté, prodavačky, lékárníci, řidiči MHD, doručovatelky a řadě dalších, patří velké díky. Vedení města oceňuje pomoc a práci všech dobrovolníků: „Děkujeme! Společně to zvládneme!“

Monika Pravdová

Foto archiv: 3d tiskaři KH

Zavřít menu