Největší slámový svět v ČR přilákal o víkendu tisíce návštěvníků. Louka v Kutné Hoře-Sedlci ožila radostí a slámou
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedlecké SLÁMOHRANÍ se setkalo s velikým ohlasem u malých i velkých návštěvníků. Děti zářily nadšením a užívaly si radosti z možnosti hrát si tak trošku jako za starých časů – ve slámě a se slámou. Obří hrad, bludiště, cyklodráha a další atrakce byly postaveny z 336 balíků slámy a celý slámový svět bude také oficiálně zapsán jako největší v ČR do České knihy rekordů. V areálu zněla oba dva dny živá country hudba, děti si v tvořivých dílničkách vyráběly slámové panenky, meče, koníky i sluníčka a ocenily také spoustu dalších her se slámou. Vyzkoušely si, jak naplnit slamníky, naložit kolečko slámy a nevysypat ho, podojit krávu nebo střílet lukem do slámového terče. Samozřejmostí bylo bloudění ve slámovém bludišti, jízda na kolech v cyklodráze ze slámy a prolézání slámovým hradem.

„Lepší místo má své poslání už v názvu.  Kutnou Horu chceme zlepšovat, vnášet život do jejích ulic a dalších veřejných prostranství,“ říká Petr Steklý. SLÁMOHRANÍ je další z celé řady akcí, které v Kutné Hoře děláme. Chceme k ní přitahovat pozornost a oslovit jak místní obyvatele, tak návštěvníky z celé ČR. Kromě mnoha dalších aktivit pořádá Lepší místo na jaře a v období adventu v historickém centru Kutné Hory Cukrářské slavnosti, které se, stejně tak jako víkendové SLÁMOHRANÍ, setkávají s velkým ohlasem veřejnosti. „SLÁMOHRANÍ vzniklo velmi spontánně. Všude olem sebe jsme viděli balíky slámy, a tak nás napadlo použít je jako stavební materiál. A protože v Kutné Hoře sídlí bioelektrárna EC Kutná Hora, která Kutné Hoře dodává levné a ekologické teplo ze slámy, logickým krokem bylo oslovit je jako partnery,“ dodává Petr Steklý z Lepšího místa.

„Máme velkou radost, že na SLÁMOHRANÍ přišlo tolik lidí a užilo si pohodovou atmosféru v místě, kde je obvykle hlučná pouť. Jsem taky moc rád, že jsme mohli jednoduše ukázat ekologičnost a výhodnost řešení, které Kutná Hora svým obyvatelům v podobě levného tepla nabízí. V tuto chvíli jsme také jediným fungujícím provozem v ČKD, které prožívá poměrně krušné chvíle,“ říká jednatel EC Kutná Hora Petr Polívka.

SLÁMOHRANÍ navštívilo během víkendu přibližně 5 a půl tisíce návštěvníků a jejich ohlasy je možno shrnout do slov nadšení a spokojenost. Doufejme, že tento první ročník SLÁMOHRANÍ nebude posledním, ale nastartoval v Kutné Hoře-Sedlci novou tradiční akci s velkým potenciálem. Více na www.lepsimisto.cz, https://www.facebook.com/lepsimisto/   -K. Drtilová-

Foto: Petr Capoušek, Míša Kubíčková, Lucie Kolková

Zavřít menu