Nové pracoviště následné intenzivní péče v kutnohorské nemocnici slouží od listopadu pacientům a je plně vytíženo
Primář nového pracoviště následné intenzivní péče doktor Pavel Dovjak

Od listopadů slouží pacientům v kutnohorské nemocnici nové pětilůžkové pracoviště následné intenzivní péče (NIP). Vzniklo transformací multioborové jednotky intenzivní péče (JIP), na které byla zachována čtyři lůžka. Primářem nově vzniklého samostatného specializovaného pracoviště je doktor Pavol Dovjak, kterého jsme požádali o rozhovor:

Pro které pacienty je pracoviště NIP určeno?

Specializujeme se na poskytování dlouhodobé intenzivní péče pacientům po kritickém onemocnění, jejichž stav byl stabilizován, ale neobnovila se nebo selhává některá ze životních funkcí. Ať už je to vědomí, dýchání, oběh, nebo vnitřní prostředí. Pacienti na NIP většinou přecházejí z jednotek intenzivní péče nebo z anesteziologicko-resuscitačních oddělení, kde je nutné uvolnit lůžka pro další akutní případy. Většinou poskytujeme ventilační nebo nutriční podporu a podobně, což nelze zajistit na standardním oddělení nebo LDN.

Je nějaké časové omezení, jak dlouho může být pacient umístěn na lůžku NIP?

Pobyt na oddělení NIP není časově omezen. Pacienta musíme dostat do takového stavu, kdy ho lze odpojit od umělé plicní ventilace a může přejít na další pracoviště dlouhodobé ošetřovatelské intenzivní péče.

A co když se pacienta není možné od umělé plicní ventilace odpojit?

V současné době je takový trend, že může přejít i do domácího prostředí. Pro pacienty, kterým medicína již nemůže pomoci, je určitě lepší, když poslední chvíle prožije s lidmi, které zná, nikoli v anonymním prostředí nemocnice nebo LDN. Rozhodující v těchto případech je práce s rodinou, seznámit ji s tím, co obnáší pečovat o takového člověka. Musí se to naučit a psychicky se na to připravit.

Je oddělení uzpůsobené tak, aby mohlo přijmout i dětského pacienta?

Naše pracoviště může přijmout jen dospělé pacienty. Jediné pracoviště následné intenzivní péče v ČR pro dětské pacienty je v nemocnici v Hořovicích.

Jsou pacienti na NIP z důvodu napojení na přístroje trvale upoutáni na lůžku? Jak je zajištěna jejich hygiena, rehabilitace?

Na oddělení musíme každému člověku poskytnout každodenní pravidelnou hygienu. Pacienty, kteří nejsou schopni dýchat sami, odpojíme od stacionárního ventilátoru na transportní a vykoupeme ho, poskytneme mu celotělovou hygienu. Koupají se denně. Imobilizovaní pacienti mají velký sklon ke vzniku proleženin, dekubitu. Aby se tomu předešlo, jsou pravidelně polohováni, zajištěna je rehabilitace na lůžku.

Jaké je personální zajištění pracoviště?

Lékař plně erudovaný v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči je přítomen čtyřiadvacet hodin denně. Na oddělení pracují kvalifikované sestry, vychází to zhruba jedna sestra na dva pacienty.

Počítáte do budoucna s rozšířením lůžek NIP?

Potřeba následných intenzivních lůžek a lůžek následné péče je velká. Kapacita je plně obsazena. Vytvořením tohoto specializovaného pracoviště se nám podařilo ulevit akutním JIPovým a resuscitačním lůžkům. S rozšířením lůžek NIP se zatím nepočítá, počítáme ale s otevřením pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

Monika Pravdová

 

Primář Pavol Dovjak pochází ze slovenského Kežmarku. Medicínu studoval v ČR na 2. lékařské fakultě v Praze. Od roku 2007 pracoval v nemocnici v Kolíně, jeden rok působil v nemocnici v Hradci Králové, odkud se vrátil do Kolína a poté přešel do Kutné Hory. V kutnohorské nemocnici se téměř deset let podílel na zajišťování služeb ústavní pohotovostní péče na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Již v únoru by v kutnohorské nemocnici, která spadá pod Oblastní nemocnici Kolín, mělo začít pacientům sloužit další specializované oddělení, a to desetilůžkové pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, tzv. DIOP. Naváže na pracoviště JIP a NIP. Původně bylo plánováno, že pracoviště bude otevřeno již v prosinci. Z důvodu pokračující rekonstrukce, vestaveb koupelen na jednotlivých odděleních lůžkového pavilonu kutnohorské nemocnice a také kvůli personálnímu zajištění byl termín posunut. DIOP se bude specializovat na zajištění ošetřovatelské péče například u pacientů, kteří mají zajištěno dýchání přes tracheostomickou kanylu, u pacientů, kteří nejsou schopni přijímat potravu ústy, atd.

 

Zavřít menu