V kutnohorské Jezuitské koleji, sídle Galerie Středočeského kraje, se v neděli otevře nová expozice s názvem Obrazy za obrazy s podtitulem Umělci Tichému – Tichý umělcům. Po dnešní tiskové konferenci si měla možnost projít expozici se zasvěceným výkladem Zdeňka Felixe odborná veřejnost. ………………………………..

Po loňské veleúspěšné výstavě Europa Jagellonica by letos měla být hlavním lákadlem pro návštěvníky GASK expozice Obrazy za obrazy s podtitulem Umělci Tichému – Tichý umělcům. Na tiskové konferenci v refektáři Jezuitské koleje představili projekt kurátor Zdeněk Felix, ředitel nadace Tichý Oceán Roman Buxbaum a ředitelka GASK Jana Šorfová.

„Ještě za komunistů jsem přišel za Mirkem s burčákem, seděli jsme a povídali. Mirek začal fantazírovat, on byl úžasný řečník. Ty oceány, tam je síla, tam je energie, víš, ten Tichý oceán je zázrak, říkal. A já mu řekl, že založíme nadaci Tichý Oceán. Smál se, ale povedlo se to,“ zavzpomínal na prvopočátek nadace její ředitel Roman Buxbaum.

Projekt „Obrazy za obrazy“ (s podtitulem „Umělci Tichému – Tichý umělcům“) představí české veřejnosti mezinárodní, stále otevřenou sbírku současného umění. Pod vedením známého kurátora Zdeňka Felixe (Berlín) bude vystaveno na 500 děl od více než stovky evropských i amerických umělců pracujících s klasickými i netradičními médii. Východiskem této ojedinělé sbírky Nadace Tichý Oceán je umělecký odkaz a životní příběh svérázného českého fotografa z Kyjova Miroslava Tichého (1926–2011). Díky svému nekonformnímu způsobu života, osobní filosofii a soustředěné homogenní tvorbě se stal uznávanou postavou nejen mezi umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali s ním svá díla. Po smrti autora v této výměně pokračoval jeho podporovatel a sběratel Roman Buxbaum. Výstavu doprovází rozsáhlá odborná publikace s texty kurátorů Zdeňka Felixe, Cory Waschke a Noemi Smolik spolu s vybranými reprodukcemi artefaktů. Tento česko-anglický katalog má sloužit jako svého druhu encyklopedie současného mezinárodního umění i „návod“, jak mu lze rozumět.

Uměnímilovní návštěvníci by si neměli nechat ujít možnost, prohlédnout si výstavu v doprovodu kurátora Zdeňka Felixe. Příležitost k tomu budou mít dvakrát ve středu 8. května. Zasvěcený výklad provede přítomné výstavou v 11. a v 15. hodin.

(red)

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu