Od 1. dubna budou vyšší ceny veřejné hromadné dopravy v Kutné Hoře
Ilustrační foto.

V souvislosti se zdražením jízdného PID od 1. 4. 2023 se změní ceny plnocenného jízdného veřejné hromadné dopravy (VHD) v Kutné Hoře z 15 na 20 korun. Jízdné PID schválené radou Stč. kraje se mění pro jízdenky s platností 15 min. ze současných 14 na 20 korun a s platností na 30 min. ze současných 22 na 30 korun.

Navýšení ceny jízdného veřejné hromadné dopravy v Kutné Hoře vyvolalo dlouhou diskuzi na lednovém zasedání zastupitelstva. K protinávrhu Víta Šnajdra (Piráti) ke zvýšení jízdného z 15 na 18 korun, jak to navrhoval i odbor dopravy, se připojil i zastupitel Tomáš Fišera (SPD). Martin Suchánek (Město PRO lidi) navrhl odložit tento materiál k dopracování. Protinávrhy nezískaly dostatečnou podporu zastupitelů, a 15 hlasy byl proto schválen původní návrh navýšení cen jízdného VHD, proti bylo 8 zastupitelů, zdržel se jeden. K současným 15 korunám si tak cestující od 1. dubna za jízdné připlatí pět korun. Jak také při zasedání zaznělo, veřejná hromadná doprava má brzy doznat dalších změn. Připravována je změna informačního a předprodejního místa na autobusovém nádraží, provoz místa bude nově zajišťovat IDSK. Cestující se tam budou moci nejen informovat o jízdném, ale pořídit si i PID Lítačku. Stále také pokračuje postupná výměna původních označníků autobusových zastávek.

Následující informace k veřejné hromadné dopravě podal Radim Fedorovič, koordinátor veřejné hromadné dopravy v Kutné Hoře:

Všechny autobusové linky na území města Kutná Hora jsou součástí Pražské integrované dopravy a platí na nich tarif PID. Součástí tarifu PID je i Tarif MHD Kutná Hora, který doplňuje (cestující si tak může vybrat, jakou jízdenku si koupí) běžné jízdné PID:

  • Platí na autobusových linkách PID pouze v obvodu města Kutná Hora.
  • Jízdní doklad MHD Kutná Hora pro jednotlivou jízdu je přestupní a má platnost 30 minut od času vyznačeného na jízdním dokladu při prodeji řidičem z odbavovacího zařízení.

Tento tarif se týká pouze plnocenného jízdného čili dospělých nestudujících, do věku 70 let a bez průkazu ZTP. Cena tohoto plnocenného tarifu bude zvýšena z 15 na 20 korun s platností 30 min.

Cestující ve Stč. kraji (mimo Kutnou Horu, kde platí navíc tarif MHD Kutná Hora) budou platit za jízdné do 15 minut 20 korun a do 30 minut jízdy 30 korun. Z tohoto jízdného je určena zlevněná jízdenka pro seniory, děti, studenty a ZTP. Senioři, děti a studenti zaplatí 50 % z jízdného PID. Od 1. 4. tedy při cestě do 15 minut 10 korun, při cestě do 30 minut 15 korun. Držitelé průkazu ZTP mají slevu 75 %. Zaplatí tedy 5 korun při cestě do 15 minut, resp. 7 korun při cestě do 30 minut (cena se zaokrouhluje vždy dolů na celé koruny).

Ve zkratce:
Dospělí budou platit vždy 20 korun, děti 10 nebo 15 korun podle jízdní doby (15 nebo 30 min.) a ZTP 5 nebo 7 korun podle jízdní doby (15 nebo 30 min.). Měsíční předplatní kupony zdraží o 5 %. Budou proto ještě výhodnější v porovnání s jednotlivým jízdným než dosavadní, které zdraží významněji. Cestujícím proto Radim Fedorovič doporučuje pořídit si PID Lítačku, jež si budou moci nově od jara pořídit i na autobusovém stanovišti v Kutné Hoře (www.pidlitacka.cz). „Především děti a studenty potěší možnost pořídit si 10měsíční předplatní kupon (využijí jej nejčastěji od září do června), díky kterému i přes mírné zdražení kuponů mohou nakonec i ušetřit,“ dodal Radim Fedorovič. Více k veřejné hromadné dopravě na webových stránkách ZDE.

pra

Zavřít menu