Odbor sociálních věcí a zdravotnictví informuje: Rizika neregistrované sociální služby (2)

Podporu a pomoc občanům, kteří se ocitli v různých nepříznivých situacích, poskytuje odbor sociální věcí a zdravotnictví (OSVZ), který sídlí v Radnické ulici 178 v Kutné Hoře a jehož vedoucím je Marián Šlesingr. Pro Kutnohorské listy připravil seriál, kde se bude věnovat aktuálním sociálním tématům i dlouhodobě řešeným problematikám. Odkazovat bude na místě a časové dostupné možnosti pomoci a podpory.

V praxi dlouhodobé podpory a pomoci občanům, kteří se ocitli v různých nepříznivých životních situacích, ať už v důsledku dlouhodobé nemoci, zdravotního postižení, nebo z důvodu jiných vlivů, jsou nejčastěji poskytovány pomoc a podpora prostřednictvím registrovaných soc. služeb.

V aktuálním díle se chceme věnovat rizikům neregistrovaných soc. služeb a současně chceme popsat, co vše může zájemce a uživatel sociální služby žádat a jak jsou chráněna jeho práva. Neregistrované soc. služby se většinou prezentují jako ubytovací zařízení (hotely, penziony, domy) pro seniory nebo pro lidi s postižením. Inzerují, že kromě ubytování a stravy poskytují nebo zajišťují také další služby, nazývají je například „nadstandardními“.

Jaký je rozdíl mezi registrovanou a neregistrovanou soc. službou?

Pomoci člověku, který je nesoběstačný a potřebuje péči, se může dostávat buď docela neformálně od osoby blízké nebo asistenta sociální péče, nebo profesionálně formou sociální služby. Zákon č. 108/2006 Sb., o soc. službách, ve znění pozdějších předpisů stanoví, že soc. služby lze poskytovat jen na základě oprávnění, které vzniká rozhodnutím krajského úřadu o registraci.

Registrovaná soc. služba musí splňovat kritéria odbornosti personálu, splnit hygienické, materiální a technické podmínky, je poskytována na základě smlouvy, má zveřejněný ceník, podléhá kontrole a inspekci, přijímá a řeší stížnosti svých klientů a má povinné pojištění odpovědnosti z činnosti, zachovává mlčenlivost o svých klientech, v neposlední řadě je poskytována profesionálně.

Jak zjistím, že konkrétní služba není registrována?

V případě, že máte zájem o poskytování sociální služby, můžete požádat poskytovatele služby, aby vám tyto informace doložil. Můžete kontaktovat pracovníky Odboru soc. věcí a zdravotnictví MěÚ Kutná Hora (https://mu.kutnahora.cz/mu/odbor-socialnich-veci-a-zdravotnictvi) nebo si ověřit informaci na portálu MPSV ČR v registru poskytovatelů služeb (https://www.mpsv.cz/registr-poskytovatelu-sluzeb).

Co je na poskytování péče bez registrace špatně a jaká jsou rizika?

Neregistrovaná zařízení nejčastěji poskytují služby klientům, kteří jsou v různém stupni závislí na pomoci jiné osoby. Péče o takto zranitelné osoby se dotýká jejich zdraví a lidské důstojnosti, a proto musí být pečlivá a v mnoha ohledech odborná a s dostatečnými zárukami kvality a ochrany práv klientů. Rizik spojených s využíváním soc. služeb může být několik: Při nezajištění standardů hrozí klientům újma na zdraví, ale také na životě a důstojnosti; projeví se rizika finanční, protože nejsou brány ohledy na příjmy klienta; k dalším patří i riziko ztráty příspěvku na péči.

Závěrem si vás dovolujeme ujistit, že na území ORP Kutná Hora jsme nezaznamenali žádné pobytové zařízení, které by poskytovalo neregistrované služby.

Marián Šlesingr, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví

Zavřít menu