Pacienty paliativního oddělení bude těšit i kočičák Henrry

Lékaři a sestry stanice paliativní péče kutnohorské nemocnice usilují o zmírnění bolestí a zpříjemnění posledních okamžiků života pacientům, kterým medicína již nedokáže pomoci. Vedle odborné sesterské a lékařské pomoci specializované na akutní potřeby pacientů jsou odhodláni nabídnout i nemedicínské aktivity, které napomohou odpoutat se od tíživých myšlenek. V plánu je aromaterapie, felinoterapie, namaste care čili péče, která pomůže zapojit více rodiny hospitalizovaných pacientů a ukáže jim cestu, jak na oddělení prožít společné chvíle. Na tyto nemedicínské terapie může přispět i veřejnost. Číslo účtu je: 2801979035/2010.

„Cílem je zapojit rodinné příslušníky. Přijdou, zdrží se tu ale jen chvilku, protože nevědí, co dělat. A den na oddělení je pro pacienty dlouhý. Proto jsme oslovili neziskovou společnost, která zaučuje v systému ošetřovatelské péče s názvem namaste care,“ uvedla Šárka Dizonová, lékařka stanice paliativní péče, a dodala, že v současné době se s tímto systémem péče, která se osvědčila při práci s pacienty s demencí, seznamují sestry na oddělení. Zkušenosti budou předávat rodinám. Namaste care využívá smyslů: dotyku, hmatu, sluchu a čichu. „Pacientům připomeneme příjemné okamžiky života, které napomůžou ke zklidnění, ztišení,“ vysvětlila Jana Ploháková, staniční sestra paliativní péče, a doplnila, že jakmile to aktuální epidemická situace umožní, rádi by oddělení znovu otevřeli dobrovolníkům. „V minulém roce k nám docházely děti ze ZŠ Hůrka a přišli studenti církevního gymnázia. Hudebním vystoupením přinášeli pacientům zpestření, kousek okolního světa,“ podotkla Jana Ploháková.

Pacienty již brzy bude těšit také felinoterapeut kočičák Henrry (mainská mývalí kočka), se kterým se budou moci pomazlit. „Zatím ho seznamuji s oddělením a k pacientům přímo nechodí. Jen nahlédne do pokoje,“ řekla Jana Ploháková s tím, že Henrry má předpoklady na to, být kočičím terapeutem. Z chovné stanice, ze které pochází, vzešlo již několik zdatných felinoterapeutů. „Doufám, že i Henrryho budu moci co nejdříve přikládat pacientům, aby si u nich mohl odpočinout a přitom jim pomáhal,“ doplnila Jana Ploháková.

Díky daru ŘKF Kutná Hora, který předal farář Dmytro Romanovský, mohou pacienti oddělení využívat aromaterapie. „Dmytro Romanovský pravidelně dochází na oddělení pacientům poskytovat duchovní podporu. Díky daru jsme mohli zakoupit startovací balíček, který obsahuje difuzéry, sadu olejů. Děkujeme,“ řekla Jana Ploháková. Přispět na nemedicínské aktivity může i veřejnost.

V plánu je vznik FB stránek zaměřených na dění na paliativním oddělení, felinoterapie s Henrrym, aromaterapie i namaste care. „K dispozici budou i příchozí platby na účet a jejich využití,“ doplnila Jana Ploháková.

Stanice paliativní péče vznikla proměnou bývalého dětského pavilonu kutnohorské nemocnice. Má devět pokojů jedno až dvoulůžkových, aby pacienti, kteří před sebou mají krátký horizont dožití, byli v důstojném prostředí. Na pokoji může s pacientem pobývat i rodinný příslušník.

Monika Pravdová

Zavřít menu