Prezentace výstavby rezidenční čtvrti v Malíně občanům vyvolala bouřlivé reakce, seznámit se se záměry investora bude možné 5. září

Bouřlivou diskuzi vyvolalo 31. srpna představení plánované výstavby rezidenční čtvrti v Malíně, jejíž součástí mají být i čtyři třináctipatrové věžáky. Prezentace záměru výstavby developerem Marlo KH v malínské Oslavárně  byla určena především malínským občanům, spolu s nimi však dorazili i představitelé města, řada zastupitelů a občanů města. Kapacita sálu nestačila tak velkému zájmu a někteří se do sálu nedostali a museli zůstat venku. Příležitost poznat záměry investora budou mít občané také 5. září v Rytířském sále Vlašského dvora při zasedání zastupitelstva v mimořádném termínu. Sledovat ho bude možné i v přímém přenosu on-line. Odkaz bude zveřejněn na webových stránkách města.

Kritické připomínky k záměru výstavby zaznívaly z pléna již v průběhu prezentace

Výstavba rezidenční čtvrti by měla počet občanů Malína navýšit dvojnásobně. Jak zaznělo v prezentaci záměru, po domluvě s městem je navržena skladba občanské vybavenosti – mateřská škola, domov seniorů a v nižších částech ordinace, potraviny služby. Zuzana Dupalová z Malína vznesla dotaz, zda architekt Jiří Smolík z ateliéru Vyšehrad ví, že navrhl zdravotní středisko a školku na místě soukromého pozemku. Jeho majitel Petr Egidy vystoupil s tím, že ho rozhodně prodat nehodlá. V místě bydlí a provozuje autokemp. „Cítím to jako nátlak vůči své osobě,“ řekl. Investor konstatoval, že nákres ukazuje vizi do budoucna. „Jestli ji budete realizovat vy, my, nebo někdo jiný, to nevíme. Ta vize, myslím, dojde k naplnění možná dřív, než si většina z nás dokáže představit. Ale to není žádný nátlak,“ podotkl s tím, že jsou i jiná možná místa pro výstavbu občanské vybavenosti a také upozornil, že současný územní plán nepočítá s občanskou vybaveností a bude ho potřeba změnit.

Martin Louda je přesvědčen, že výstavba bude přínosem pro občany Malína

„Myslím si, že pokud to množství obyvatel tady v Malíně se zvýší, tak samozřejmě také vůle města investovat do veřejné infrastruktury tady v Malíně bude daleko větší,“ řekl mimo jiné Martin Louda a doplnil, že investice do výstavby zhodnotí lidem stávající nemovitosti. Proti tomu se ohradila jedna z místních obyvatelek: „Mám pozemek naproti těm třináctipatrovým panelákům, netvrďte mi, že mi tím zhodnotíte dům, když mi na dvůr bude koukat celé sídliště,“ řekla rozhořčeně. Diskuze se týkaly nejen ztráty soukromí, nárůstu počtu aut a dopravy, chybějící občanské vybavenosti, možného zastínění, ale také obav z toho, že Malín výstavbou a přílivem lidí ztratí kouzlo místa, kde panuje klid, sousedská pospolitost a sounáležitost.

Mezi zhruba třemi stovkami občanů se našli i dva podporovatelé záměru

„Nastěhovali jsme se sem před pěti lety, protože se nám líbil v podstatě ten krásný vesnický ráz v tom nejlepším slova smyslu. Kdyby tam stálo tohle, tak ten dům tady nikdy nekoupím,“ zazněl další kritický hlas. Mezi zhruba třemi stovkami občanů se našli i dva podporovatelé záměru. „Je to strašná příležitost pro mladé lidi. Můžete nesouhlasit, ale je. Každý z vás má pravděpodobně vnučku, dítě, které jednou bude chtít být samostatné a kde bude bydlet? Bude bydlet na sídlišti v Kutné Hoře, kde nebude mít možnost nějakým způsobem jít ven?,“ řekla Kateřina Koutná, která na poli, kde je plánována výstavba, měla před dvěma lety ve správě kukuřičné bludiště. V jejím názoru ji podpořil Václav Nechyba, který však není ani z Kutné Hory, ani z Malína. Pochází z Vysočiny.

Třináctipodlažní věže v Malíně budou nejvyššími budovami v Kutné Hoře

Zastupitel Jan Havlovic je přesvědčen, že dvacet tisíc lidí v Kutné Hoře tento projekt odsuzuje a zeptal se Martina Loudy, zda v něm bude pokračovat dál, i když vidí, že třináctipatrové domy tu lidé nechtějí. Dotázal se, zda by investor byl ochoten přistoupit na nějakou redukci výšky, ústupek. Podle slov Martina Loudy však to, zda bude projekt mít o dvě podlaží víc nebo míň, žádný vliv na život mít nebude.

Zastupitel Ivo Šanc, který byl na postu starosty města, když bylo zapsáno na seznam UNESCO, ocitoval vyjádření městského architekta Petra Janoše, podle kterého navržené třináctipodlažní věže budou nejvyššími budovami v Kutné Hoře a zcela se vymykají charakteru místní části Malín, ale i ostatním částem města. „Ta výška zástavby nemá v Kutné Hoře žádný předobraz, bude působit cizorodě a neorganicky, jakoby přenesena odjinud. Navržená zástavba nenavazuje na prostorový urbanistický ani historický kontext místa a města,“ citoval slova městského architekta Ivo Šanc.

Jak konstatoval Martin Louda, projekt je v souladu s územním plánem. „Co se týká výstavby, je to tak, že máme veškeré souhlasy, které potřebujeme pro to, abychom mohli zažádat o územní rozhodnutí, což v nejbližších dnech učiníme,“ konstatoval Martin Louda s tím, že stavební povolení chtějí získat do konce příštího roku a na jaře začít realizaci výstavby.  „Jako investor splňujeme všechny zákonné požadavky,“ konstatoval Martin Louda a dále konstatoval: „Pokud my splňujeme všechny normy a všechny zákony a jste naštvaní na vedení města, že s tím něco nedělalo nebo nedělá, já vám musím říct, že oni ani nemohli a nemůžou s tím něco dělat. Protože pokud budou dodržovat zákony, tak s tím dělat doopravdy nic nemůžou, protože jinak by to asi bylo mimo tenhle rámec.“ Investor postupuje v souladu se schváleným územním plánem.

„Přístup společnosti MARLO vnímám jako neúctu k městskému zastupitelstvu. Sice postupují podle zákonů, ty zákony dokáží využít tak, aby vše hrálo pro ně,“ konstatovala zastupitelka Miroslava Hebrová s tím, že jak z jednání vyplývá, investor není ochoten jednat s městem, s lidmi.

„Dnešní setkání v Malíně ukázalo realitu. Na jedné straně obrovsky ambiciózní podnikatelský projekt, na druhé straně to, jak se k němu staví občané Malína, potažmo občané Kutné Hory. Jak jsem řekl, Malín je matka Kutné Hory,“ řekl senátor Bohuslav Procházka a dodal, že u takto výjimečných lokalit se prostě takové věci nedělají.

„Hodnotím hlavně to, že se nás tady sešlo tolik. Jsem rád, že to lidem není jedno. Podle názorů, které zazněly, si myslím, že všichni jsou proti a pan zastupitel Havlovic měl stoprocentní pravdu, že by se našlo snad 20 tisíc lidí, kteří s tím záměrem nesouhlasí,“ řekl Karel Kašpar z OsV Malín.

Zasedání Zastupitelstva města Kutné Hory v mimořádném termínu se uskuteční 5. září od 18 hodin v Rytířském sálu Vlašského dvora.

pra

 

Zavřít menu