Prostory Knížecího domu, sídla základní umělecké školy, opět ožívají hudbou

Po sedmi měsících zdlouhavého ticha historické prostory základní umělecké školy v Kutné Hoře opět zaplňuje hudba a tvůrčí atmosféra. Od května se postupným rozvolňováním mimořádných vládních opatření vrací do tříd po jednotlivcích i skupinky žáků. Od 15. do 30. května bude ve Spolkovém domě v rámci celorepublikové akce ZUŠ open k vidění výstava výtvarného oboru školy. Přijímací pohovory do všech oborů ZUŠ se konají ve dnech 21. a 22. května.

Výstava ve Spolkovém domě se uskuteční od 15. do 30. května

Jak se s distanční výukou popasovali žáci výtvarného oboru, se může veřejnost podívat na výstavě s názvem Hry, která bude ve Spolkovém domě v Kutné Hoře. Je zároveň první akcí zařazenou do celorepublikové akce ZUŠ open. Zda se v červnu podaří uskutečnit i hudební vystoupení, zatím nelze z důvodu aktuální situace předvídat. Z důvodu pandemie se nemohly konat oslavy, velký koncert  k 90. výročí školy, kterého se měla účastnit také česká muzikálová a jazzová zpěvačka Radka Fišarová. Koncert se uskuteční v náhradním termínu, o kterém bude škola informovat aktuálně na svém webu. „Věřím tomu, že na podzim již budeme moci v rámci ZUŠ Open zorganizovat další akce a koncerty.

Dárkové balíčky jako poděkování dětem, že zvládly výuku online

ZUŠ Kutná Hora pro své žáky připravila dárkové balíčky podle jejich studijního zaměření. Žáci výtvarného oboru naleznou v originálních taškách s logem ZUŠ Kutná Hora barevné papíry, tempery, tanečníci zase návleky na tancování, hudebníci notový sešit, tužku, desky. „Jsme si vědomi toho, že i pro děti byla distanční výuka náročná. Výukový balíček je motivací k další práci a také poděkováním žákům i rodičům mladších dětí, bez nichž by on-line výuka nemohla fungovat,“ řekla Kateřina Fillová, ředitelka ZUŠ Kutná Hora s tím, že tento systém výuky byl náročný i pro učitele. „Byli neskuteční, dokázali reagovat na aktuální vývoj situace téměř ze dne na den,“ chválila učitele i děti ředitelka školy. ZUŠ Kutná Hora má v současné době 715 žáků ve všech oborech, hudební je nejrozšířenější. Přijímací pohovory se konají 21. a 22. května.

ZUŠ Kutná Hora získala klavír od Nadace Karla Komárka

V rámci grantové výzvy Piana do škol uspěla ZUŠ Kutná Hora a vypracováním projektu splnila požadované podmínky pro získání nástroje. „Nové koncertní pianino Petrof v hodnotě 219 tisíc korun máme již ve Spolkovém domě. Využíváno bude při výuce zpěvu a při literárně dramatickém oboru. Je to úžasná podpora výuky,“ konstatovala Kateřina Fillová s tím, že škola zároveň získala i mediální podporu a profesionálně natočený medailon o škole. Na nový nástroj se mohou těšit i děti klavírního oddělení z hlavní budovy školy v Knížecím domě. Jelikož oprava starého klavíru by dosáhla téměř ceny nového nástroje, zakoupen byl nový klavír.

On-line výuka inspirací k rozšíření nabídky studia

V návaznosti na on-line výuku a zájem dětí o animaci a úpravu videí, práci s digitální fotografií, plánuje škola rozšířit výtvarný obor o nepovinný předmět – výtvarnou laboratoř. Určen bude pro žáky od třetích ročníků, kteří se na něj budou moci přihlásit ke stávající výuce již od září. V plánu je i rozšíření o práci s textilem, hlínou atd. Více na webových stránkách zuskh.cz.

Monika Pravdová

Zavřít menu