Putovní výstava představuje služby organizace Rytmus, vypráví příběhy některých lidí se zdravotním handicapem

Jak žijí někteří lidé se zdravotním postižením prezentuje putovní výstava Rytmusu v Kutné Hoře, která je instalována v II. mezipatře budovy městského úřadu v Radnické ulici. Na snímcích fotografa Samuela John Kinga mají diváci možnost seznámit se s konkrétními životními příběhy lidí, například pana Miloše z Kutnohorska. Výstava byla slavnostně zahájena 16. září za účasti představitelů organizace Rytmus, města Kutné Hory, zástupců Úřadu práce Kutná Hora a řady dalších hostů.

„Výstava je putovní, na městském úřadu bude instalována tři týdny, potom bude k vidění například v kutnohorské nemocnici, knihovně a podobně. Bližší informace a harmonogram budeme aktualizovat na našem Facebooku,“ uvedla Renata Rozová, vedoucí střediska a vedoucí služby sociální rehabilitace Rytmusu Kutná Hora. Jak řekl při vernisáži výstavy Marián Šlesingr, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Kutná Hora, výstava dokládá,  že společností Rytmus nabízené sociální služby mají smysl a pomáhají skutečným lidem. To také ocenila místostarostka Kutné Hory Silvia Doušová (STAN a Šance KH), která se slavnostního zahájení účastnila a popřála Rytmusu hodně úspěchů v další práci.

Společnost Rytmus Střední Čechy na Kutnohorsku působí a poskytuje sociální služby již jedenáctým rokem. Má snahu zlepšit nepříznivou situaci klientů s mentálním nebo duševním postižením skrze své registrované služby. Posláním Rytmusu je podporovat lidi se zdravotním postižením v aktivním zapojení do společnosti a seberealizaci, zejména při pracovním uplatnění, bydlení a vzdělávání v běžném prostředí.

Monika Pravdová

Rytmus Střední Čechy zahájil putovní výstavu na Kutnohorsku

V pondělí 16. 9. 2019 v Kutné Hoře zahájili pracovníci neziskové organizace Rytmus Střední Čechy, o.p.s. a zástupci města fotografickou výstavu děl mladého grafika a fotografa pana Samuela Johna Kinga. Marián Šlesingr, vedoucí sociálního odboru MěÚ, zdůraznil skutečnost, že je důležité stále mít na prvním místě snahu zlepšit nepříznivou sociální situaci lidí hledajících pomoc v odborných službách. Dále se vyjádřil, že fotografie umožňují veřejnosti vhled nejen do běžného života lidí s postižením, ale také ukazují sociální službu v každodenní praxi bez odborných termínů. Zástupkyně vedení města místostarostka Silvia Doušová ocenila, že v regionu jsou sociální služby dostupné. Zaujala ji spolupráce organizace s praktickými školami na Kutnohorsku v rámci tranzitního programu, který již během studia podporuje studenty v přípravě na dospělý život a pracovní uplatnění. Pozvaní hosté ocenili fakt, že udržení fungující neziskové organizace je náročný úkol. Ředitelka organizace Fleischhansová vyzdvihla odbornou a lidsky přirozenou práci aktuálních i bývalých zaměstnanců ve společnosti. Vedoucí pracoviště Renata Rozová popsala konkrétní zkušenost člověka se zdravotním postižením, který s vhodnou podporou sociální služby i přes minulé pracovní neúspěchy nyní již samostatně pracuje a na své pozici odvádí dobrý výkon, který oceňují i jeho kolegové. Zástupkyně kutnohorského úřadu práce Alice Milinková prezentovala možnou podporu při řešení nezaměstnanosti skrze evropské projekty. Také popsala možnost finančního příspěvku pro zaměstnavatele, kteří chtějí dát pracovní příležitost lidem se zdravotním postižením.

Fotografie zachycují každodenní život lidí se zdravotním postižením, kteří jsou s přiměřenou podporou schopni žít běžným způsobem života, samostatně bydlet, pracovat a bavit se jako každý jiný člověk ve společnosti. Umělci se podařilo zachytit a tím odhalit vnitřní jiskru lidí se zdravotním postižením i rozmanitost situací v sociální službě. Během akce citovala ředitelka Rytmusu Střední Čechy slova autora: “Kdyby vše bylo stejně dokonalé, jako lidé na obálkách časopisů svět by nebyl rozmanitý. Vše by bylo příšerně škaredé. Je to právě rozdílnost, kontrast, které svět činí krásným…“

Obecně prospěšná společnost Rytmus Střední Čechy děkuje svým hostům za účast na zahájení a řečníkům za milá slova. Zveme vás k návštěvě výstavy. Můžete nahlédnout do minulosti organizace. Zjistíte, že pomohla uzavřít 181 pracovních poměrů lidem s mentálním, duševním či jiným zdravotním postižením. Uvidíte každodenní asistentskou práci, která lidem pomáhá zvládat běžný dospělý život se všemi radostmi i povinnostmi. Výstava je instalována v II. mezipatře Městského úřadu Kutná Hora v ul. Radnická do 3. 10. 2019.

Zavřít menu