Rada školních parlamentů Kutné Hory zná vítězné projekty
Rada školních parlamentů Kutné Hory

Ve čtvrtek 28. dubna se v Rytířském sále městského úřadu sešla Rada školních parlamentů Kutné Hory na setkání, jehož cílem bylo vybrat vítězné návrhy žákovských projektů.

Již během dřívějších setkání Rady školních parlamentů zástupci kutnohorských základních i středních škol své projekty prezentovali, následně na základně připomínek a doporučení měli možnost projekty upravit a vylepšit. Na konci dubna se pak odehrál výběr a hlasování pro nejlepší návrhy. Celkem 15 projektů bylo představeno v kategorii malý a velký projekt, jmenovitě ze škol ZŠ Jana Palacha, ZŠ Kamenná stezka, ZŠ Žižkov, SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora, VOŠ a SPŠ Kutná Hora, Gymnázium Jiřího Ortena a Církevní gymnázium v Kutné Hoře. Kategorie malý projekt zahrnuje návrhy s výdaji do 50.000 Kč, hranice 100.000 Kč je stanovena pro kategorii velký projekt. Může nastat i případ, že vítězný projekt se nepodaří z jakýchkoli důvodů realizovat, proto se vždy vybírá za každou kategorii jeden návrh náhradní.

Vítězem velkého projektu se stal návrh čekárny na autobusovém nádraží Hlouška, jehož autorem byli studenti SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora. Venkovní čekárna poskytne úkryt před nepříznivým počasím v místech autobusového nádraží, kde je v současné době jedna malá čekárna, navíc otevřená pouze v určitou dobu.

Malý projekt je malý pouze označením, rozhodně ne svým významem. Vítězem této kategorie byl zvolen návrh žáků Základní školy Žižkov na vybudování relaxační zóny a posezení ve Sklenářově dolíku.

Kdokoli z řad žáků a studentů může přednést svůj nápad na projekt a bude-li jeho návrh v rámci domovské školy nejúspěšnější, postupuje k jednání do schůze rady školních parlamentů ke dvoukolovému hlasování. Navrhovat projekty mohou všichni, ale základní školu zastupují v parlamentu především žáci osmých a devátých tříd. Je pravidlem, že plán navržený školou nemá být přínosný (jen) pro svou vlajkovou školu, ale musí mít přínos dosažitelný pro město a jeho obyvatele v rámci veřejného prostranství. Podobně hlasování probíhá formou zaručující spravedlivý a demokratický výběr nejlepších projektů. Každá škola má svého koordinátora – pedagoga, který je žákům a studentům nápomocen při tvorbě projektu. Největší část zodpovědnosti však leží na žácích a studentech, kdy sami zodpovídají za průběh příprav a za výslednou podobu výstupu, projednávají možnosti návrhu a samostatně komunikují s orgány městské správy. Výběrem vítězných projektů práce nekončí, během realizace projektu probíhá součinnost s autory návrhu, vynořují se představy a okolnosti bránící nebo naopak usnadňující samotnou práci, progres se konzultuje s technickým oddělením.

A co se stane s projekty, které nezvítězí nebo se neumístí na pozicích náhradníků? Samozřejmě nejsou zapomenuty a neztrácí naději na realizaci, ale jsou postoupeny např. městskému architektovi, úřad si je převezme jako inspiraci pro další možné zlepšování fungování veřejného prostoru nebo jsou poskytnuty místním firmám k dalšímu rozpracování.

Rada školních parlamentů má fungovat po vzoru zastupitelstva, členové jsou vybíráni z řad třídních zástupců a do čela rady je volen předseda, který se ujme řídící funkce během celého jednání, současnou předsedkyní je Karolína Vilímová. Poradní a usměrňující roli zaujímají místostarosta Vít Šnajdr (Piráti), manažerka Eduzměny za Kutnohorsko Kamila Drtilová a zastupitelka Dana Vepřková (ŠANCE). Není to ale hra „Děti se učí demokracii v praxi, seznámí se s veřejným prostorem a poznávají, že nejde jen o nápad a návrh, ale o jednotlivé kroky procesu tvorby a schvalování projektu, které si skutečně zažijí,“ upřesňuje místostarosta Vít Šnajdr.

Působnost Rady školních parlamentů Kutné Hory přitom není omezená jen na území domácího města a v rámci žákovských projektů. Zapojuje se do konzultací s památkovou péčí, angažuje se pro obnovení majálesových slavností a participuje v krajské struktuře žákovských parlamentů.

Jedná se o třetí ročník fungování seskupení, jehož jednání probíhala i v době pandemie, kdy se setkání odvíjela online. Rada je součástí pilotního projektu, na území České republiky ojedinělého. Její činnost zaujala natolik slovenskou vládu, že úřad zmocněnce vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občanskej spoločnosti požádal o možnost zúčastnit se zasedání RŠPKH. Místostarosta Kutná Hory Vít Šnajdr bude aktivity rady prezentovat na evropském setkání starostů. Hrdě dodává, že ho zájem zahraničí těší: „Zahraničí se námi inspiruje a s našimi aktivitami jsme trochu napřed než ostatní.“

Foto: Rada školních parlamentů Kutné Hory; ZŠ Žižkov; SOU a SOŠ řemesel Kutná Hora

Zavřít menu