RADNICE: Volební období hodnotí zastupitel Karel Koubský ml.

Do konce volebního období 2014 – 2018 zbývá jen několik pár měsíců. V rámci toho každému zastupiteli města pokládáme několik otázek, ve kterých mají možnost jejich předchozí práci pro město i občany zrekapitulovat a zhodnotit. Náš seriál RADNICE pokračuje se zastupitelem Karlem Koubským mladším.

KAREL KOUBSKÝ MLADŠÍ (ŠANCE PRO KUTNOU HORU)

Jaký byl váš hlavní cíl, se kterým jste do křesla zastupitele města usedal? Jak se vám tento cíl podařilo splnit? Odcházíte spokojený?

V roce 2014 vyhrálo naše sdružení Šance pro Kutnou Horu podruhé za sebou obecní volby a tak jsem se stal opět zastupitelem. Měli jsme společný cíl, zodpovědné řízení města. Vzhledem k výsledkům ostatních stran a sdružení jsme navrhovali, abychom spojili síly a na řízení města se podíleli všichni společně. Každý zvolený politický subjekt měl mít své zástupce v radě města. To se bohužel nepodařilo. Zastupitelé zvolení za Změnu, ANO a ČSSD se dohodli, že utvoří uzavřenou koalici a budou město řídit sami. Tím nám bylo určeno místo v opozici. Naše nová úloha byla kontrolovat práci vedení města
a v případě potřeby upozorňovat na nedostatky nebo hledat lepší řešení.

Mým cílem bylo přesvědčit kolegy zastupitele, aby se významně investovalo především do oprav místních komunikací a chodníků, veřejného osvětlení, do dopravy a parkování a přednost aby měla obnova městského majetku. Tento cíl se podařilo naplnit jen částečně. Vládnoucí koalice měla jiné cíle a návrhy opozice byly odmítány. Město bylo bývalým koaličním vedením řízeno značně chaoticky. Některým velkým průšvihům se zabránit podařilo. Například nebezpečný záměr bývalého starosty a jeho kolegů investovat desítky milionů korun z rozpočtu města do průmyslové zóny pro čínské houby. Slibovaná dotace nebyla a jediné co město mělo, byl zcela nezajištěný příslib miliardových investic od čínské firmy. Častěji však byla opozice přehlasována. Příkladem takových rozhodnutí může být nepřiměřená investice do revitalizace Vlašského dvora nebo časté podivné zadávání veřejných zakázek. Otevřeně řečeno, na radnici se prosadili různé zájmové skupiny, místní i cizí. Těm se dařilo ovládat bývalé vedení města a postupně i většinu rady. Kombinací zkreslených a mnohdy i nepravdivých informací s vidinou stamilionových dotací se jim postupně podařilo oklamat většinu zastupitelů. Výsledkem bylo schvalování nepřiměřených a megalomanských projektů. Město to stálo a ještě bude stát další desítky milionů korun a důsledky poneseme po mnoho dalších let. S tím spokojený samozřejmě nejsem.

Co si z práce pro město, jako jeho zastupitel, odnášíte? Pokud byste mohl, změnil byste nějaké své již učiněné rozhodnutí?

Snažil jsem se bránit zájmy města na všech frontách. Hledal jsem poctivá a spravedlivá řešení v důležitých kauzách, ale kriticky jsem upozorňoval i na drobnosti. To bych změnil, bylo to náročné pro mě i pro ostatní. Lepší i účinnější by bylo soustředit se na to podstatné a k drobným nedostatkům být tolerantní.

Máte svého oblíbeného knižního autora? A knihu, na kterou nedáte dopustit?

Nejčastěji čtu populárně-vědeckou literaturu, právě teď je to Stručná historie času od Stephena Hawkinga. Často a rád se vracím ke knize Stopařův průvodce po Galaxii od Douglase Adamse. Mimo jiné v té knížce najdete odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec. Navíc má na obálce velký vlídný nápis: NEPROPADEJTE PANICE.

Jak by podle vás mělo město Kutná Hora za čtyři roky, tedy na konci dalšího volebního období, vypadat? Jaké je vaše přání Kutné Hoře a jeho občanům?

Kutná Hora by měla mít alespoň 21 tisíc obyvatel. Ti zde budou spokojeně žít, vzdělávat se, úspěšně podnikat a pracovat. Když se budou vracet domů, bez problémů zaparkují poblíž svého domova. Chodníky a ulice budou opravené, osvětlené, bezpečné a čisté. Nově vysazené stromy a dobře ošetřovaná zeleň budou zadržovat vodu, čistit a ochlazovat vzduch a přispívat ke zdravějšímu životnímu prostředí. Radnice bude město řídit otevřeně, zodpovědně, kreativně a chytře. To bych přál nám všem.

Příště: KAREL KOUBSKÝ STARŠÍ (KDU-ČSL)

-sky-

Zavřít menu