S čím může pomoci služba rané péče?

Představte si, že se vám nebo někomu blízkému narodilo dítě, které je trochu jiné.  Najednou se potřebujete zorientovat ve spoustě věcí. Jak mu pomoci, aby se co nejlépe rozvíjelo? Na které odborníky se obrátit? Jaké pomůcky nebo hračky pořídit? Jak se s nastalou situací vyrovnat? Středisko Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora poskytuje ranou péči rodinám dětí se zdravotním znevýhodněním už téměř dvě desetiletí.

Raná péče je služba sociální prevence, zaměřená na podporu rodin pečujících o dítě se speciálními potřebami od narození do sedmi let. Jejím cílem je pomoci rodičům zorientovat se v náročné životní situaci po narození dítěte s handicapem a podpořit je tak, aby specifické potřeby svého dítěte uměli naplňovat.

Raná péče je služba, kdy terénní pracovnice dojíždí přímo do rodin po celém Středočeském kraji. To je pro rodiče, kteří s dětmi musí jinak často dojíždět na  vyšetření k různým odborníkům, velká výhoda, protože rodina při konzultacích zůstává ve svém přirozeném prostředí.

A s čím může raná péče pomoci?
Během konzultací je prostor jak pro sdílení aktuálních potřeb rodiny, tak pro přímou práci s dítětem. Poradce nabízí rodičům způsoby stimulace psychomotorického vývoje dítěte, může také poradit s rozvojem hry. Zprostředkovává kontakty na další odborníky nebo rodiny, které jsou v podobné situaci. Pomůže vybrat pro dítě vhodnou školku nebo školu. Je možné si také zapůjčit potřebné pomůcky, hračky a odbornou literaturu.
Rodiče jsou seznámeni s tím, na jaké sociální dávky mají nárok a dozvědí se, kde získat potřebné rehabilitační pomůcky. Poradce naslouchá potřebám rodičů, je jim průvodcem v procesu vyrovnávání se s postižením jejich dítěte a sdílí s nimi jejich starosti i radosti.

O tom svědčí i příběh Honzíka. Chlapec nekomunikoval, byl impulzivní, házel věcmi. Neuměl si hrát, ostatní děti ho nezajímaly. Diagnóza:⁠ dětský autismus, hyperkinetický syndrom, středně těžká mentální retardace, chlapec údajně nebude nikdy mluvit. Ranou péči rodina začala využívat krátce po Honzíkových čtvrtých narozeninách. Rodiče se postupně po malých krůčcích učili, jak Honzíka pomocí vhodné motivace zaujmout, aby chlapec začal spolupracovat, a brzy se dostavily první pokroky. Honzík se naučil napodobit gesta, zvuky a poté i slova, která začal postupně funkčně používat. Zlepšil se i oční kontakt a pozornost, přestaly se objevovat záchvaty vzteku.
„Rané péči jsme vděčni za vše, co pro nás, a hlavně Honzíka, udělala. Nesmírně si vážím toho, jak umí rodiče podpořit, lidsky si popovídat a pomáhat jim,“ oceňuje Honzíkova maminka službu.

Honzík nyní chodí do běžné základní školy, což je vzhledem k závažnosti prvotních diagnóz až neuvěřitelné. A pak, že se zázraky nedějí.

Marie Teplá, vedoucí Rané péče Střediska Na Sioně

Tel.: 731 598 867

Email: marie.tepla@kh.hk.caritas.cz

www.strediskonasione.cz

Zavřít menu