Součástí projektu aktivní město je i kampaň Pěšky do školy

Hlavním cílem projektu Aktivní město je zlepšovat podmínky a motivovat všechny občany Kutné Hory bez rozdílu věku k pravidelnému přirozenému pohybu. Projekt při setkání ředitelů mateřských a základních škol Kutnohorska představila v městské knihovně koncem srpna Kateřina Špalková, místostarostka města, a připomenula zároveň i význam pohybu pro zdraví obyvatel.

V Kutné Hoře působí řada sportovních klubů. Většina z nich se představila v září při dvoudenním Festivalu sportu, který město pro žáky 2. až 4. tříd kutnohorských základních škol i pro širokou veřejnost již druhým rokem zorganizovalo.

„Projekt Aktivní město však není o soutěžním a organizovaném sportu v klubech, ale o podpoře pravidelného pohybu a především o motivaci občanů různého věku k němu,“ konstatovala Kateřina Špalková.

Kampaň Pěšky do školy byla v polovině září zahájena

Především ráno před zahájením výuky bývá podle slov místostarostky města situace před některými základními školami v Kutné Hoře až kritická. „Někteří rodiče vysazují ráno děti přímo před vchodem do školy. Rádi bychom je motivovali k tomu, aby své děti posílali do školy více pěšky,“ konstatovala Kateřina Špalková a podotkla, že při cestě do školy spolu děti mohou více mluvit, sdílet své zážitky, utužovat přátelství a přínosem by mohlo být zklidnění dopravní situace a zvýšení bezpečnosti před školami. „Samozřejmě nelze nikoho k chůzi nutit, naší snahou je motivovat,“ podotkla místostarostka a připomenula i výzvu 10 000 kroků, do které se město díky aktivním občanům pravidelně zapojuje a umisťuje se na předních příčkách v rámci republiky. „Nyní byla zahájena říjnová výzva. V té minulé, dubnové, byla Kutná Hora na 2. místě, a máme dokonce i nejúspěšnějšího chodce v rámci celé České republiky,“ doplnila Kateřina Špalková a poděkovala všem, kteří se do této výzvy aktivně zapojují.

Aktivní škola

„Součástí projektu Aktivní město jsou i změny v pohybovém režimu v průběhu výuky dle veřejné metodiky Aktivní škola vydané Českou školní inspekcí, které má město v plánu realizovat na základních školách. Jeho cílem je zlepšovat podmínky pro denní pohybové aktivity žáků. To je na jednu stranu možné dosáhnout řadou organizačních opatření ve škole, na druhou stranu chce město podporovat i nové prvky ve školách, které umožní zapojení žáků do spontánních pohybových aktivit. Podpořit děti v tom, že se hýbou, sportují. Lépe využívat prostory školních dvorů, hřišť i chodeb a proměňovat je v aktivní chodby, aktivní dvůr a také aktualizovat nabídku pravidelných pohybových aktivit a tak podobně,“ dodala místostarostka.

pra

Zavřít menu