SPOLU Na Sioně – služba pro rodiny s dětmi

Ne jednou jsme Vás seznamovali s naší činností, ale tentokrát bychom Vám chtěli přiblížit, co naše služba dětem přináší.

Představujeme Vám Adama a Evu. „Jmenuji se Adam, je mi 13 let, chodím na základku. Učení mě moc nebaví, ale jde to. Mám asistentku, která mě tolik nevadí, ale spolužáci se na mě divně koukají. Bez ní bych těžko zvládal soustředit se na to, co se děje ve škole. Někdy ani vlastně nerozumím tomu, co se děje. Dřív jsem přemýšlel, proč se se mnou nikdo nebaví, když dělám a říkám stejné věci jako spolužáci. Teď už se o to ani nesnažím, stejně by se mi jen smáli. Raději si vezmu mobil a hraju si nějakou hru s virtuálním kamarádem.“ Eva chodí do jiné základní školy, ale to co prožívá Adam, prožívá podobně i Eva, jen to nadává tolik znát.

Oba stojí o kamarády, přijetí, ocenění, úspěch, společné zážitky, ale ne vždy mají takové dovednosti, které by jim to umožňovaly. Proto se tyto dovednosti, které jsou jiným dány od přírody, musí učit. Není to pro ně vůbec jednoduché. Naše služba právě těmto dětem nabízí a poskytuje prostor, kde mohou sdílet své zkušenosti, kde se jim dostane pochopení, povzbuzení a odvahy nevzdávat se. Dětem nabízí pravidelné setkávání, při kterém sdílejí negativní i pozitivní zážitky, učí se rozumět svým pocitům, ale i pocitům druhých, učí se s nimi zacházet. Nacvičují konkrétní situace, ve kterých si neví rady, také se učí respektovat dohodnutá pravidla, hrají si spolu, povídají. Vzájemně si poskytujeme zpětnou vazbu na to, jak působíme na druhé svým vzhledem, chováním, slovem a co můžeme změnit.

Moc děkujeme našim asistentům, kteří se zapojují do některých našich aktivit. Jejich ochota, vstřícnost, snaha, nápady, motivace dětí, povzbudivá slova a úsměv jsou to, co dětem pomáhá, a jsme rádi, že je máme. Jsou dětem nejen pomocníky, ale i kamarády.

Tímto také děkujeme městu Kutná Hora, které nás dlouhodobě finančně podporuje.

Více o naší činnosti: https://www.strediskonasione.cz/socialne-aktivizacni-sluzby-pro-rodiny-s-detmi-sasrd/

Monika Šotová a Irena Řezníčková-Šenkapounová ze Střediska Na Sioně

 

 

 

 

 

 

Zavřít menu