Street art festival: dílo Kurta Gebauera zdobí trafostanici na sídlišti Šipší, v sobotu od 12 hodin je na programu workshop a graffiti jam

Významný český sochař, výtvarník a vysokoškolský pedagog Kurt Gebauer se po roce vrátil do Kutné Hory, aby navázal v rámci Street art festivalu Město – galerie na loni započaté dílo. U nově vznikajícího parkoviště na sídlišti Šipší v Kutné Hoře se na stěnách trafostanice objevují  další siluety žen u vody. Kurta Gebauera jsme zastihli při tvorbě v páteční parné odpoledne 13. srpna.

Inspiraci pro toto dílo umělec žijící v Praze čerpal v Hradci nad Moravicí, odkud pochází. „Je tam krásný zámek a koupaliště. Než tam děvčata, dámy, vlezou do vody, pošlou nejprve děti a třeba hodinu si tam spolu vedle sebe povídají. Každá má jinou figuru. Tak tady na trafostanici máte i kousek Hradce nad Moravicí,“ řekl s úsměvem umělec, který svým dílem poukazuje na skutečné lidské hodnoty, zastavení se v každodenním shonu. „Vzniká tady další parkoviště. Lidé stále o něco usilují, aby měli peníze, mohli si kupovat auta, jezdit k moři… malba by jim měla připomenout, jak je život krásný,“ dodal Kurt Gebauer, který rád chodí každý večer plavat nejen v Hradci nad Moravicí, ale i na pražské koupaliště Džbán, na Petynku a přitom vnímá pohyby lidí okolo.. „Je nádherné, jak se chovají přirozeně, komunikují mezi sebou,“ doplnil.

Kurt Gebauer je jednou z nejvýznamnějších osobností českého sochařství. Jeho díla jsou zastoupena ve všech významných galeriích a soukromých sbírkách v Čechách i zahraničí. V současné době vystavuje v Praze, Boskovicích a na řadě dalších míst. Do dnešní 18. hodiny je na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze k vidění výstava, kterou mu jeho studenti a absolventi připravili k osmdesátinám. Další výstava bude 21. srpna otevřena v Opavě v bývalém obchodním domě Slezanka.

Dalšími umělci, kteří se podílejí na letošním Steet art festivalu MĚSTO = GALERIE jsou kutnohorský výtvarník Andrej Németh Endre, Lukáš Kladívko, Keim+Epiks, Ondřej Vyhnánek, David Adamec a Fat Heat z Maďarksa.

V sobotu mezi 12 a 19 hodinou se uskuteční Loop Colors graffiti jam a street art workshop pro veřejnost, moto exhibice, tatoo place u železniční zastávky Kutná Hora – Sedlec.

Více informací: webové stránky mestogalerie.cz, instagram a FB mestogalerie.

pra

Zavřít menu