Technické služby mají k dispozici druhý komunální vysavač Glutton, zakoupen byl z daru společnosti Philip Morris ČR

Technické služby Kutná Hora převzaly v pátek 23. dubna v areálu firmy do provozu belgický elektrický pouliční vysavač odpadků Glutton, který byl zakoupen z daru od společnosti Philip Morris ČR a.s. ve výši více než 520 tisíc korun. Předání se spolu s jednatelem Technických služeb Janem Jägrem, Denisou Sýkorovou a Romanem Grametbauerem ze společnosti Philip Morris ČR, účastnil také starosta města Josef Viktora (ANO).

Technické služby dar obdržely od společnosti Philip Morris ČR a.s., a to za účelem sběru pohozených odpadků, například plastových lahví, různých obalů, nedopalků, ale i listí a psích výkalů v ulicích Kutné Hory. Obě společnosti již několik let aktivně spolupracují na úklidu města a hledají cestu, jak co nejefektivněji množství odpadu v ulicích města snížit. Jak zaznělo při setkání, spolupráce sestává jednak z finanční podpory úklidu, ale také ze spolupráce s vývojovými organizacemi, organizování výzev ke sběru pohozených odpadků, včetně nedopalků. Firma se tak aktivně snaží apelovat na dospělé uživatele svých výrobků, s cílem snížit ekologickou zátěž, která vzniká při nesprávné likvidaci zbytků tabákových výrobků.

„Samochodný elektrický komunální vysavač Glutton neprodukuje žádné spaliny, je tichý a je to jeden z mála technických prostředků určený i ke sběru cigaretových nedopalků z kamenné dlažby a dalších povrchů městských komunikací,“ zdůraznil výhody vysavače Glutton Jan Jäger.

Starosta města Josef Viktora ocenil dlouholetou spolupráci se společností Philip Morris ČR. V loňském roce Philip Morris ČR přispíval měsíčně na úklid nedopalků v centru města a jeho okolí. „Tyto práce jsme zajišťovali vysavačem Glutton. Oslovil jsem společnost Philip Morris ČR, že by nám velice pomohlo, kdyby nám přispěli na další stroj. A podařilo se. Na konci loňského roku jsme obdrželi peníze a nyní stroj již slouží v ulicích města,“ dodal Jan Jäger.

„Rádi jsme přispěli k čistotě města, kde působíme. Je ale zcela zřejmé, že samotný úklid není samospasitelným řešením, primární je změna v přístupu spotřebitelů. Pokud k ní nedojde, uklízet se může do nekonečna, ale jen s krátkodobým efektem. Každý má po sobě přece vyprodukovaný odpad řádně zlikvidovat, ať už se jedná o láhve od pití, sáčky, obaly od sušenek, nebo zbytky tabákových výrobků. Město není popelnice. Odpadky nepatří na zem, ale do koše,“ dodává Roman Grametbauer ze společnosti Philip Morris ČR.

red

Zavřít menu