Tradiční mezinárodní svátek klasické kytary letos v Kutné Hoře nebude

Koronavirová pandemie má v kutnohorské kulturní sféře další oběť. Na současnou situaci doplatila další významná a tradiční akce, mezinárodní kytarová soutěž, která se koná v Kutné Hoře od roku 1980.

Mezinárodní bienále interpretační kytarové soutěže s mistrovskými kurzy Kutná Hora (přesný oficiální název) patří v Evropě mezi nejvýznamnější oborové soutěže a každé dva roky přivádí do Kutné Hory desítky mladých umělců z celého světa a zároveň vynikající koncertní umělce a pedagogy. 21. ročník soutěže se měl odehrát na začátku července letošního roku. Nestane se tak. Současná celosvětová situace související s pandemií koronaviru Covid-19 ve složitých přípravách soutěže generuje až mnoho neznámých, které konání soutěže komplikují natolik, že se pořadatel, město Kutná Hora, rozhodl soutěž přeložit na následující rok s očekáváním, že se situace stabilizuje a kultura začne opět normálně fungovat. „V úterý 6. 4. 2021 proběhlo jednání s uměleckým ředitelem soutěže panem Petrem Saidlem a technickou ředitelkou paní Annou Hronovou, kde jsme detailně probrali všechny možnosti, technické složitosti, umělecko-obsahové aspekty a shodli jsme se na tom, že za každou cenu udržet konání soutěže v letošním roce není prioritou a mohlo by se stát kontraproduktivní.“, komentuje rozhodnutí Pavel Ladra z oddělení školství a kultury MěÚ Kutná Hora, které celou soutěž produkčně zajišťuje.

Náhradní termín mezinárodní kytarové soutěže byl nově stanovený na 29. 6. – 3. 7. 2022.

V celé čtyřicetileté historii soutěže došlo prozatím pouze jednou k přerušení soutěžní tradice, a to v roce 2006, kdy se z důvodu restrukturalizace soutěže aktuální ročník nekonal a posunul se na rok 2007. Letošním posunem na rok 2022 se soutěž vrací na sudé roky, ve kterých se konala od roku 1980 až do roku 2004.

Celý produkční team soutěže a hlavní pořadatel věří, že přesunutí mezinárodní kytarové soutěže na příští rok nebude pro účastníky zásadním problémem a dovolí soutěž uspořádat opět v plné kvalitě a rozsahu, což by letošní rok jistě možné nebylo.

pl

Zavřít menu