Učiliště v Kutné Hoře slaví narozeniny, je tu s námi už 30 let!

V letošním roce si SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře připomíná 30leté výročí svého vzniku. Ačkoliv prošla škola v průběhu své existence mnohými změnami, své původní zaměření si zachovala. I dnes stejně jako před třiceti lety klade důraz na řemeslné obory.

Svou vzdělávací činnost zahájila dne 1. září 1988. Tomuto datu předcházela v letech 1986–1988 rychlá výstavba nového areálu v Čáslavské ulici. Protože organizačně tvořila škola součást oborového podniku Teplotechna Praha, zněl její původní oficiální název SOU stavební, o. p. Teplotechna, závod 08 Kutná Hora.

Vzniká SOU řemesel

Škola se původně profilovala jako stavební, v prvním školním roce byly vyučovány tři učební obory, a to zedník, klempíř a izolatér. Po listopadu 1989 na sebe změny nenechaly dlouho čekat. Oborový podnik Teplotechna Praha se rozpadl a nově vzniklé učiliště muselo hledat nového zřizovatele. Tím se stalo nejprve Ministerstvo výstavby a stavebnictví, později Ministerstvo průmyslu a obchodu. Škola se již nadále nemohla spoléhat na podnikový nábor, a proto se v regionu musela se svou vzdělávací nabídkou prosadit sama. Původní výlučně stavbařské zaměření nestačilo, a tak se škola stala univerzálním zařízením, které připravovalo mládež na vykonávání řemeslných profesí. V té době byly zavedeny nové obory, jako např. malíř, kuchař či zahradník Tato skutečnost se přirozeně musela promítnout i do názvu. A tak vzniklo SOU řemesel. Vývoj se tím ovšem nezastavil, neboť Ministerstvo průmyslu předalo učiliště Ministerstvu hospodářství a to v listopadu 1996 Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které spustilo program optimalizace, jež v praxi přinesla slučování škol. V následujících letech se proto škola začala rozrůstat. V červenci 1997 se k ní připojuje SOU strojírenské (ČKD), v lednu 1998 SOU místního hospodářství, v červenci 1998 SOU stavební Čáslav a konečně v září 2004 SOU oděvní. Tím se SOU řemesel postupně stalo jedinou školou v Kutné Hoře, která žáky připravuje v tříletých učebních oborech. Zvýšený zájem o studium maturitních oborů však vedl i ke vzniku nových čtyřletých oborů, a škole připadl definitivní název SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora. V současné době nabízí vzdělání jak dívkám, tak chlapcům, a to celkem ve čtyřech oborech maturitních, dvou maturitních nástavbových a devíti oborech učebních. Celkem vzdělává 604 žáků.

Během oněch třiceti let neprošla škola pouze výše uvedenými změnami. Hodně se také stavělo. Přibyly nejen nové výukové prostory, ale i sportovní hala. Hodně se investovalo do modernizace prostor pro odborný výcvik žáků.

Za třicet let svého trvání se škola stejně jako její ředitel Ing. Antonín Hasík, který stál v jejím čele od samého počátku, nesmazatelně vryly do povědomí veřejnosti nejen v Kutné Hoře, nýbrž i v širokém okolí. Je zajímavé, jakou životaschopnost prokázal její první název –Teplotechna. Slyšeli jsme ho jistě každý z nás v uplynulých třiceti letech mnohokrát, přestože s původním podnikem byla škola spojena pouhé dva roky. V současné době se stále více prosazuje název škola řemesel, což více vystihuje zaměření školy.

Na závěr nezbývá než popřát oslavenkyni – SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře – další desetiletí úspěšné výchovně vzdělávací práce.

Josef Treml

Zavřít menu