V opuštěné bývalé Základní škole Jana Amose Komenského v Kutné Hoře bude po revitalizaci i literární kavárna

Přípravy na revitalizaci bývalé ZŠ J. A. Komenského v Kutné Hoře pokročily. Řadu let opuštěný a chátrající objekt, který je zapsanou kulturní památkou, by se do roku 2021 měl proměnit v moderní vzdělávací a výchovné centrum s převahou knihovnických služeb. „Právě probíhají práce na dokumentaci pro zhotovení stavby, dokončeny by měly být na přelomu února a března. Projektanti navázali na předchozí stupeň projektu, jehož autorem je Ing. arch. Krejčík,“ uvedla Mgr. Gabriela Jarkulišová, ředitelka Městské knihovny K. Hora a dodala, že na základě této projektové dokumentace bude vyhlášeno výběrové řízení na generálního zhotovitele stavby. Jak konstatoval Ing. Jiří Janál, vedoucí odboru investic MěÚ Kutná Hora, bude to zatím největší výběrové řízení, které město vyhlašovalo. Celkové předpokládané náklady na revitalizaci školy včetně parkoviště jsou 147 milionů korun, způsobilé výdaje 138 milionů, z toho dotace, která byla Městské knihovně v Kutné Hoře přidělena prostřednictví Centra regionálního rozvoje, činí 124 milionů korun. Podíl města na této investiční akci je 23 milionů korun.

Stojíme před hlavním vstupem do budovy. Fasáda místy opadává, zašedlé skleněné výplně oken značí, že objekt je dlouhou dobu opuštěn. Busta J. A. Komenského je zčernalá, údajně ji v minulosti kdosi polil kanagonem a zapálil. Klíč zarachotí v zámku dřevěných vstupních dveří a ty se otevírají. Spolu s ředitelkou knihovny vstupujeme dovnitř. Po několika schodech jsou dvoukřídlé vchodové dveře, za kterými je ztichlá školní chodba s vysokým stropem. Otevřenými dveřmi nahlížíme do zchátralých tříd, kde ještě můžeme vidět staré školní tabule, umyvadla a pozůstatky výzdoby. V podlahách byly provedeny sondy, aby byl zjištěn jejich stav a složení. „Po pravé straně vznikne literární kavárna, budou tu toalety, šatny a ve sníženém přízemí na úrovni bývalé tělocvičny přednáškový sál i počítačová učebna,“ popisuje Mgr. Jarkulišová a vysvětluje, že přízemí by se mělo stát místem setkávání místních občanů, které bude k dispozici nejen knihovně, ale i zájemcům ze strany spolků, dobrovolníků a organizací. Prostor bude využíván v případě zájmu a potřeb i mimo běžnou výpůjční dobu knihovny. Důležité je také konečně dostatečné kapacitní skladiště knihovního fondu, do objektu bude přestěhován i tzv. výměnný fond pro více než 170 obecních knihoven, o které se kutnohorská knihovna stará a které má na starosti oddělení regionálních funkcí knihoven. Z nedostatku prostor ve stávající budově sídlí toto oddělení doposud v ZŠ Jana Palacha.

Po kamenném schodišti stoupáme do 1. patra. Bezbariérovost zajistí výtahy, které jsou navrženy z vnější části objektu. „Zásadní změnou je, že veškeré služby pro dospělé, včetně hudebního, cizojazyčného i informačního oddělení, budou pohromadě a již nebudou odděleny, jako tomu je ve stávající knihovně. Po vybourání příček v 1. patře se prostor otevře, k dispozici bude centrální výpůjční pult. Odpadne řada rutinních a nadbytečných operací při vracení i půjčování, knihovníci budou více pomocníky samotným čtenářům mezi regály a ti budou mít nově možnost odbavit si knížky i sami, budou-li chtít,“ popsala Jarkulišová a doplnila, že knihovna bude konečně disponovat i dostatečným prostorem k sezení, studiu i odpočinku. Součástí 1. patra budou individuální a skupinová studovna, které ve stávající knihovně chybějí. Studenti získají snazší přístup k práci s vybraným fondem pro své seminární práce. „Budujeme knihovnu pro lidi, ne knihovnu pro knihy, jak tomu bývalo dříve,“ zdůraznila Jarkulišová.

Po schodišti postupujeme do 2. patra. Přes špinavé okno se naskýtá pohled na parapet a kdysi zdobnou fasádu, zanesenou vrstvou holubího trusu. „Druhé podlaží bude věnováno dětem a mládeži. Stejně jako v oddělení pro dospělé, i tady bude centrální pult. Prostor bude členěn tak, aby nabídl příjemné prostředí pro malé děti i teenagery. V části pro nejmenší návštěvníky budou váledla, hračky, leporela i prostor pro to, abychom mohli pracovat s maminkami a tatínky na rodičovské dovolené,“ řekla Mgr. Jarkulišová a doplnila, že na své si přijdou i teenageři. Knihovna bude technologicky velmi dobře vybavena. Výhodou bude i to, že sourozenci rozdílného věku budou moci být spolu na jednom patře, aniž by se rušili navzájem. „A i rodiče, kteří přijdou jako doprovod, tu budou mít hezké zázemí a děti na dohled,“ nastínila jednu z dalších výhod ředitelka knihovny. Zajímavý architektonický prvek, průhled, jakási galerie, nabídne pohled do nižšího podlaží do oddělení pro dospělé a dodá objektu specifický knihovnický ráz. „Naší snahou je, aby tu cílové skupiny trávily co nejvíce času. Aby to nebylo o tom, že si vypůjčí knihu a odejdou, aby tu lidé prostě chtěli být,“ podotkla Jarkulišová a dodala, že o to se snaží i ve stávající knihovně, z prostorových důvodů je to však jen omezeně. Knihovna vedle výpůjční činnosti nabízí řadu aktivit pro všechny věkové kategorie: přednášky, výstavy, besedy i tvůrčí dílny. „Limituje nás výrazně omezený prostor. Tady jej budeme mít dostatek,“ konstatovala.

Půdní prostory budou sloužit jako administrativní, provozní a technické zázemí „Projekt byl připravován spoustu let napříč nejrůznějšími volebními obdobími. To, co mi zpočátku vadilo, že se projekt vleče, se teď ukazuje jako výhoda. Měli jsme dostatek času promyslet důkladně využití objektu i jeho okolí. Je tady velká zahrada. Do Krupičkovy ulice je navržen hezký plot, který bude prostor ohraničovat, nikoli uzavírat. Kdokoli sem bude moci přijít, ale přitom bude patrné, že je to prostor, který patří ke klidové zóně knihovny. Vznikne tu zahradní altán pro literární večery a další veřejné akce. Město počítá s vybudováním parkoviště, jež bude neuznatelným nákladem projektu. Těším se z toho, že přispějeme k úpravě a oživení lokality, která je spojnicí mezi starou a novou částí města,“ dodala ředitelka knihovny a ocenila práci všech, kteří se na přípravách revitalizace podílejí, ať už jsou to projektanti, nebo pracovníci knihovny, odboru investic MěÚ Kutná Hora a dalších. Půjde-li vše podle plánu, stavební práce by mohly být zahájeny na podzim letošního roku. Aby byly splněny podmínky dotace, dílo musí být dokončeno do 30. 6. 2021. O tom, jaké bude další využití objektu stávající knihovny v Husově ulici, který je v majetku města, zatím nebylo rozhodnuto.

M. Pravdová

Zavřít menu