V Kutné Hoře byly položeny poslední kameny zmizelých, jsou symbolickým návratem mužů, žen a dětí do míst, kde žili

Poslední kameny zmizelých „STOLPERSTEINE“ v Kutné Hoře byly položeny 8. a 9. září na Jungmannově náměstí, v ulicích Sedlecké, České, v Žižkově bráně atd. Nesou jména obětí holocaustu. „V Kutné Hoře se nyní nachází více než 90 kamenů,“ řekla Daria Sevic-Muller, lékařka českého původu žijící v Německu, která byla mecenáškou projektu. Její prarodiče byli jedněmi z kutnohorských obětí holokaustu. Více na www.kutnohorskelisty. cz.

„Výraz stolpersteine je složenina německých slov stolpern (klopýtnout, zakopnout) a stein (kámen). Název vyjadřuje sílu příběhu, která se za každým z kamenů skrývá a nedovoluje jej minout a pokračovat v chůzi. Naopak přinutí chodce, aby se zastavil, zamyslel a neformálně, ryze osobně vzdal poctu oběti nacistické zvůle, jejíž jméno je na kostce vyraženo,“ dodal Marek Lauermann, místopředseda správní rady Institutu terezínské iniciativy, který se před více než deseti lety zasloužil o vybudování pomníku kutnohorským obětem holocaustu před bývalou synagogou ve Smíškově ulici.

Při příležitosti umístění posledních kamenů zmizelých ve městě pod Barborou se v Dačického domě konala přednáška světoznámého sochaře Güntera Demniga, který s myšlenkou umísťování „stolpersteine“ přišel a dodnes každý z nich vlastnoručně ukládá.

Monika Pravdová

Zavřít menu