V sídle Eduzměny se konala další schůzka zaměřená na pomoc lidem z Ukrajiny, kteří hledají úkryt před válkou na Kutnohorsku

Jaký je vývoj situace a aktuální potřeby v pomoci lidem z Ukrajiny, kteří hledají úkryt před válkou v Kutné Hoře a v našem regionu, bylo 23. března tématem další koordinační schůzky v sídle Eduzměny Kutnohorsko v Barvířově domě. Společně se tu opět setkali zástupci města a více než deseti organizací pomáhajících lidem z Ukrajiny. Moderátorkou setkání byla Dana Moree z Eduzměny, která v průběhu setkání zapisovala stěžejní body, na které je nutné se aktuálně zaměřit. Vývoj situace nelze předvídat.

Jak konstatoval Marián Šlesingr, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Kutná Hora, k 23. březnu bylo v Kutné Hoře ubytováno přes 500 osob, většinou u soukromých osob. Městu chybí větší ubytovací kapacity.

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v GASK, které zahájilo činnost 3. března, vyřizují pracovníci úřadu práce kolem 40 žádostí o dávky hmotné nouze a humanitární dávky osob, kteří po registraci mají nárok na výplatu dávek.

Tématem setkání byla i problematika a řešení situace 253 ukrajinských občanů, kteří byli nekoordinovaně svezeny do střediska ve Zbraslavicích. Pomoc přislíbila hejtmanka Stč. kraje, v plánu je umístění těchto osob v rámci Středočeského kraje.

Lucie Francová, vedoucí oddělení školství a kultury MěÚ Kutná Hora informovala o záměru města zřídit adaptační skupinu pro předškolní děti v prostorách ZŠ Jana Palacha s kapacitou 12 dětí. Oslovila ukrajinské učitelky, které umí i česky. Jak při setkání zaznělo, kapacita předškolního klubu Oblastní charity Kutná Hora pro 14 dětí je již naplněna, stejně tak kapacita dětské skupiny pro 12 ukrajinských dětí, kterou vytvořila sociální firma Lemanta z Kutné Hory. Tématem setkání bylo i umisťování ukrajinských dětí do základních škol i odborná psychologická pomoc, nabídka volnočasových aktivit a další.

Lucie Plešková, zástupkyně ředitele Nadačního fondu Eduzměna konstatovala, že fond je v případě potřeby připraven finančně podpořit jak vznik dalších adaptačních skupin pro předškolní děti, tak například jazykové vzdělávání dětí i dospělých. „Přinesla také mnoho praktických informací o pomoci ze strany MŠMT, vyplývající z nových legislativních úprav tzv. LEX Ukrajina. Den předtím byla spolu s ředitelem Eduzměny Zdeňkem Slejškou na jednání v MŠMT a tak byli u zdroje a mají informace brzy. Také poradila, že Konto Bariéry proplácí školní potřeby a pomůcky, MŠMT proplatí letní adaptační programy nebo třeba nezisková organizace Women for Women proplácí školám obědy pro ukrajinské děti,“ doplnila Zuzana Křivánková, PR koordinátorka Eduzměny Kutnohorsko. Jak také při setkání zaznělo, v regionu Kutnohorska se také zapojili dva psychologové z Ukrajiny, kteří pomáhají adaptaci a práci s traumatizovanými dětmi. Jeden působí v mobilních týmech Duševní zdraví pro děti, na jehož vzniku se podílela Eduzměna a sídlo má ve Zruči nad Sázavou a druhý ve Zbraslavicích.

Odbor cestovního ruchu školství a kultury MěÚ Kutná Hora vytvořil 28. února na webových stránkách města novou sekci Ukrajina ZDE,  ve které jsou průběžně zveřejňovány a soustředěny všechny důležité informace k možné pomoci a také kontakty pro občany Ukrajiny, kteří se nacházejí na území města. K dispozici jsou informace k zápisům dětí do škol, ale i volnočasové aktivity a možnosti výuky českého jazyka.

I nadále pokračuje sbírka pro občany z Ukrajiny v hale BIOS v Puškinské ulici v Kutné Hoře, kterou město vyhlásilo ve spolupráci s KACPU, HZS Stč. kraje a ČČK. Co je aktuálně potřeba je průběžně aktualizováno i na FB města. Další informace jsou k dispozici také na webových stránkách Eduzměny Kutnohorsko www.eduzmenaregion.cz.

Další setkání je plánovnáno na 29. března.

red

 

 

 

Zavřít menu