Víkendový pobyt dětí Střediska Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora se uskutečnil díky podpoře firmy Foxconn

Poslední květnový víkend patřil ve Středisku Na Sioně dvoudennímu pobytu pro děti a mladé dospělé. Tentokrát se vydali do Prahy. Pobyt se mohl uskutečnit díky finanční podpoře získané v rámci charitativní akce X-DAY Foxconn Česká republika.

„V pátek 27. 5. jsme vyrazili s partou dětí a mladých dospělých ze sociálně-aktivizační služby na víkendový pobyt. Letos bylo rozhodnuto vyjet trochu dál, a to do Prahy, kam se účastníci spolu s pracovnicemi dopravili služebními auty. Ubytování na Černém Mostě poskytla střední odborná škola gastronomická,“ uvedla Michaela Jandejskové ze Střediska Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora a dodala, že program byl rozvržen do dvou dnů, což znamenalo strávit jednu noc mimo domov. „Pro někoho něco, co není problém, pro jiného velmi náročná situace,“ uvádí k přespávání v cizím prostředí Irena Řezníčková a dodává, že všem klientům pobyt v cizím prostředí pomáhá: „Děti se musí postarat samy o sebe, říci si o pomoc, když si neví rady. Zvládnutí takové situace podporuje jejich sebedůvěru.“

„V letošním roce se s klienty věnujeme emocím a jejich zvládání. Hlavním tématem večerního programu byl proto hněv. Probírali jsme situace, které s hněvem souvisí, popisovali si různou intenzitu hněvu, nebo kde v těle ho lze cítit,“ řekla Michaela Jandejsková a doplnila, že každý pak měl za úkol namalovat vlastní kartu hněvu. „Děti se učí porozumět emocím, mohou sdílet svoje zkušenosti. Je pro ně důležité vědět, že když se něco pokazí, můžeme to později zkusit napravit, například omluvou,“ popisuje Irena Řezníčková. Sobota byla již ve znamení nácviku praktických dovedností. Dopoledne účastníci navštívili Národní muzeum, na oběd zašli do restaurace a pak se již vydali na cestu k domovu. A jak se výlet líbil? Všichni se shodli na tom, že byl moc krátký, příště by rádi vyjeli na celý víkend. „Jednoznačně nejlepší byla snídaně. Mohli jsme si vybrat, co jsme chtěli,“ má jasno jeden z účastníků.

tz, red

Zavřít menu