Výstava v kutnohorské průmyslovce je připomínkou výročí školy i vzniku Československé republiky

Prvorepublikové reminiscence je název výstavy, která byla v kutnohorské průmyslovce slavnostně zahájena 7. září. „Pořádána je při příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky, 90 let od vzniku areálu kutnohorské průmyslovky a pořádání Všeobecné krajinské výstavy,“ uvedl ředitel školy Ing. Josef Treml.

„Do Kutné Hory mě přivedla historie Rotary clubu, který za První republiky ve městě velmi aktivně působil,“ řekl publicista a historik MgA. Svatopluk Jedlička, který dojížděl od jara minulého roku do města pod Barborou, pátral v archivu, muzeu, čerpal i inspiraci z knih Miroslava Štrobla. „Postupně jsem se dopracoval až k Všeobecné krajinské výstavě roku 1928, na které měl zdejší Rotary club svůj stánek. Navštívil jsem kutnohorskou průmyslovku, někdejšího ředitele školy Jaroslava Načeradského a tak vlastně vznikla myšlenka k uspořádání tohoto projektu,“ vysvětlil MgA. Jedlička a poznamenal, že současný ředitel školy Ing. Josef Treml sice nastoupil do funkce až v únoru 2018, odvedl ale hlavní kus práce při realizaci výstavy.

Jak zdůraznil MgA. Jedlička, výstava je koncipována tak, že by se měla rozrůstat, inspirovat místní občany, aby se podívali do šuplíků, skříní, na půdy i do sklepa. Organizátoři uvítají dokumenty, fotografie, především z interiérů školy a další dobový materiál, který pomůže posbírat střípky z historie školy.

„Jsou i lidé, kteří řadu let chodí kolem průmyslovky a nikdy nevstoupili dovnitř. To je určitě škoda,“ řekl její bývalý dlouholetý ředitel Ing. Jaroslav Načeradský, který přiblížil historii průmyslového školství v Kutné Hoře:  „V roce 1870 sídlila průmyslová škola v dnešním sídle VZP. Řemeslná beseda si chtěla postavit budovu, která byla na tu dobu velká. Dokonce zazněly názory ze strany tehdejšího vedení města, že je to příliš megalomanské a že by bylo lepší přestavět objekt na nemocnici.“  V době svého vzniku byl areál průmyslové školy, jehož výstavba probíhala v letech 1924 až 1928 v rámci republiky unikátním vzdělávacím komplexem. Všeobecná krajinská výstava v roce 1928 pak areál velkolepým způsobem otevřela. Podpořena byla třemi ministerstvy a konala se za účasti prezidenta Beneše. Všeobecnou krajinskou výstavu v průběhu tří neděl navštívilo kolem 140 tisíc lidí z celé republiky. „Studenti se do budovy stěhovali v roce 1930,“ upřesnil Jaroslav Načeradský a k výročí školy a Československé republiky připomenul i národní hrdost, která v dnešní době chybí.

Stejně tak jako někdejší ředitel školy Jaroslav Načeradský svůj život s kutnohorskou průmyslovkou úzce spojil i Jiří Kopecký, který na školu po absolvování gymnázia přišel jako žák v roce 1957 a odmaturoval v roce 1959. Od roku 1965 až do roku 2009 na škole působil jako učitel. K některým z vystavěných předmětů má tak skutečně blízký vztah. „Podařilo se uchovat takové klenoty jako jsou dřevozpracující stroje, měřicí přístroje. Tyto historické technické předměty dokazují, že už v 30. letech minulého století lidé přemýšleli a byli technicky zdatní,“ konstatoval Jiří Kopecký a připomenul i rok 1968. „Bylo riziko, že by škola mohla o přístroje přijít a proto vznikl bleskový plán, jak alespoň některé z nich zachránit, schovat. Nikdo tehdy nevěděl, jak to bude vypadat. Mohlo se stát, že bude škola obsazena,“ podotkl Kopecký.

Výstava, jejíž součástí jsou historické elektro přístroje, dobové výkresy, fotografie a také exponáty zapůjčené z Českého muzea stříbra v Kutné Hoře  je otevřena pro širokou veřejnost každou středu od 16 do 19 hodin a to až do 31. října. V rámci výstavy bude pro zájemce od 16 do 17 hodin připravena nějaká přednáška, beseda, diskuze na zajímavé téma, ke zhlédnutí je i film. O víkendu 27. a 28. října je v plánu setkání absolventů, přizváni budou potomci kutnohorských rotariánů i zástupci spřátelených Rotary clubů z okolí. Výstavu spolupořádají VOS a SPŠ Kutná Hora, Rotary club Kutná Hora a Kub přátel a rodáků Kutné Hory – Kutná Hora v Praze. –M. Pravdová-

Zavřít menu