Z obyčejných trávníků pestrobarevná místa, stalo se tak díky sbírce cibulovin

V polovině března se do hledáčků fotoaparátů mnohých turistů a místních obyvatel dostaly rozkvetlé parkové plochy na různých místech města. Mnozí je s velkým nadšením obdivovali, však to po dlouhé zimě byly první poslové jara.

A jak se z obyčejných trávníků staly trávníky plné barev? Zcela spontánním nápadem, a to v rámci sbírky cibulovin, jež se v listopadu 2017 uskutečnila. Tehdy za celým nápadem stál Martin Starý, který v březnu před rozkvetlými květinami řekl: „Bylo to spontánní a se zcela jasným cílem – udělat na jaře město ještě veselejší. Tehdy jsme sehnali cibuloviny od několika sponzorů, potom je na vytipovaná místa sázeli. Někde to bylo ručně, jako třeba u Barbory, jinde nám pomohl stroj, to zase u průmyslové školy nebo kruhovém objezdu v Sedlci. Teď jsme sklidili pomyslné plody ovoce, je to skvělé”.

Jestli se o rozšíření rozkvetlých trávníků dočkáme i v budoucnu, to záleží na případných darech od sponzorů nebo místních občanů. „Rádi bychom jako tehdy oslovili všechny Kutnohoráky, kterým by na zahradách cibuloviny přebývaly. Ve městských parcích je místa dost a z krásy rozkvetlých květů se bude radovat spousta z nás,” dodal Martin Starý.

Projekt byl v republice naprostým unikátem. A tady u nás v Kutné Hoře snad ještě unikátnějším – všichni se totiž shodli na jedné věci – že chceme mít město ještě více krásné.

Jakub Skyva

Zavřít menu