V době prázdnin a dovolených se stává pro většinu z nás téma počasí ještě důležitějším než v jiné části roku. Je pochopitelné, že si chceme těch vysněných a zasloužených čtrnáct dní volna (učitelé znatelně delší dobu) užít v co nejideálnějším okamžitém stavu atmosféry (to je vlastní definice počasí). …………………………………………………………..

Pro většinu z nás je představa o dokonalém počasí následující – slunečno, teplo a přiměřené množství srážek kvůli tomu, abychom nemuseli denně zalévat zahrádky a hlavně aby rostly houby.
Jaká je ale realita? Ráz počasí nad naší republikou se v průběhu roku změní asi padesátkrát, tzn. téměř každý týden. Právě tolikrát přejde v průměru přes naše území atmosférická fronta. Jde vlastně o „bitevní linii“, která odděluje dvě „nepřátelské armády“, v tomto případě dvě vzduchové hmoty různých vlastností (teplý a studený vzduch). Atmosférické fronty jsou spjaté s tlakovými nížemi (cyklónami). Na přední stranu tlakové níže se váže teplá fronta na její zadní stranu studená fronta. A právě počasí se na teplých a studených frontách podstatně liší.
Prvním příznakem blížící se teplé fronty jsou vysoké oblaky (teplý vzduch je lehčí a tak nalehne na vzduch studenější), které postupně zatahují oblohu, snižuje se viditelnost na obloze (oblaky houstnou a klesají), klesá tlak vzduchu a přichází srážky trvalého charakteru.  Po přechodu teplé fronty trvalý déšť postupně přestává, oblačnost se protrhává a zvedá a oteplí se. Za teplou frontou postupuje mnohem rychlejší studená fronta. Těžší studený vzduch se při zemi podsouvá ve tvaru klínu pod vzduch teplý. Projevuje se kupovitou oblačností s přeháňkami a v létě i s bouřkami. Přechod fronty přispívá rozhodující měrou k zajištění vláhy a odhadem právě při jejich přechodu spadne více jak 80 % ročního úhrnu srážek.

Většina z nás v létě čeká na tlakovou výši (anticyklónu).  Tlakové výše pokrývají obvykle větší území než tlakové níže a nad územím zůstávají nepohyblivé i několik dní, výjimečně i týdnů. V létě je počasí v anticyklónách slunečné, suché a teplé. Za jasných nocí dochází ale k rychlému ochlazování zemského povrchu, tedy k výraznému poklesu ranních teplot a tvorbě rosy a větší bývají i rozdíly minimálních a maximálních teplot během 24 hodin. Nezbývá nám tedy nic jiného než doufat, že k nám i letos doputuje anticyklóna ze Středomoří a nějaký čas tu pobude. A těm z vás, kteří nechtějí čekat nebo mají rádi jistotu, navrhuji odjet na jih, tam bude stoprocentně úřadovat azorská tlaková výše charakterizovaná mořským tropickým vzduchem a slunečným počasím.

Viktor Heřmánek, GJO (www.gymkh.cz)

 
meteo červenec
Průběh denních teplot v Kutné Hoře, červen – červenec 2013

 

.

Zavřít menu