Jarní putování se svatým Jakubem přilákalo více než čtyři stovky účastníků

Devátý ročník „Jarního putování se svatým Jakubem“ proběhl 18. května 2024 pod taktovkou Hlízovského unikátního spolku. „Zlatým hřebem“ celé akce bylo setkání s redaktory a redaktorkami prestižního cestovatelského časopisu NaCestu. O úspěchu pochodu svědčí účast více než čtyř stovek spokojených účastníků!

Jednou z nejzajímavějších akcí letošního Jarního putování bylo žehnání patníku Svatojakubské cesty u kostela sv. Jakuba v Jakubě. Jedná se o kámen s vyobrazením mušle hřebenatky a počtu kilometrů k hrobu sv. Jakuba. Svatý Jakub je pohřben v katedrále v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Farář Pavel Tobek z Římskokatolické farnosti  Kutná Hora Sedlec požehnal také poutníkům, kteří se do Compostely chystají. V Kostele sv. Jakuba probíhaly prohlídky s výkladem Karla Vopařila. Před kostelem se turistům věnoval spolek Denemark. Turisté poznávali ptáky, dřeviny a dozvěděli se o energetických místech v krajině či o netopýrech.

Na Kačině čekala turisty procházka parkem s Pavlem Novákem, prohlídka skleníku s výkladem zahradníka Romana Kváče a také povídání v bylinkové zahrádce s Věrou Stříbrskou, spojené s ochutnávkou jí připravených nápojů. „Třešničkou na dortu“ byla výstava loveckých psů pořádaná Národním zemědělským muzeem. Díky vstřícnosti pořadatelů byl vstup pro účastníky pochodu zdarma.

V Nových Dvorek si turisté prohlédli zrekonstruovaný interiér hrobky rodiny Chotků s výkladem Vandy Vöröšové a v kostele sv. Martina výstavu výtvarných prací Slávky Tyrkasové. V místním muzeu byla k zhlédnutí expozice Historie Nových Dvorů. Aleš Němec převyprávěl historii místní vodárenské věže a umožnil výstup na věž. Zaujala také prohlídka základní školy na místním zámku s Jiřím Žílou.

V Církvici provedl kostelem sv. Vavřince student Střední průmyslové školy v Kutné Hoře Šimon Hlava. Knihovnice Marie Nývltová představila místní knihovnu, odkud si návštěvníci přinesli malý dárek, na jehož výrobě se podíleli. Prohlídku kostela sv. Štěpána v nedalekém Malíně umožnila předsedkyně spolku Malíňačky Ladislava Krčmářová.

Opravdovým dárkem pro turisty byla prohlídka exteriéru Červeného domku na samotě mezi Kačinou a Hlízovem. Letohrádek si nechal vystavět hrabě Bernard Věžník a jedním z pozdějších majitelů byl malíř Vlastimil Beneš. Výkladu se zhostila současná majitelka Marta Macálková, která se o dům vzorně stará. Jaroslava a Tereza Marešovi seznámily v hlízovském pivovaru Holanďan turisty s putováním po portugalské části Svatojakubské cesty. Mnohé jejich inspirativní výklad přiměl k rozhodnutí vydat se k hrobu svatého Jakuba do Santiaga de Compostela. V areálu pivovaru Holanďan zahrála turistům, kteří dorazili do cíle kapela Trampoty. Malí i velcí si s Ladou Lisou z Hlízovského unikátního spolku také vlastnoručně vyrobili klíčenku z korálků a odnesli si ji na památku.

Poděkování za organizování Jarního putování patří všem obětavým lidičkám, kteří se mravenčí prací každoročně snaží o její zdárný průběh bez nároku na odměnu. Akce by se nemohla uskutečnit v takovém rozsahu, nebýt finanční podpory města Kutná Hora. Ale dík patří především Jitce a Jiřímu Šimkovým, kteří akci vymýšlejí a organizují. Každý rok se snaží vymyslet nový cíl, což po tolika letech není jednoduché. Rozhodně tomu tak bude i příští rok. Líbila by se vám prohlídka jediného námořního muzea v Česku a možná i ve střední Evropě ve Veletově u Kolína? Tak to musíte navštívit desátý ročník Jarního putování se svatým Jakubem!

Video: https://www.youtube.com/watch?v=fQ1IirMSrEU

Text, foto a video Vladimír Havlíček

Zavřít menu