Festival OPERNÍ TÝDEN Kutná Hora vstupuje do 27. ročníku

27. ročník mezinárodního hudebního festivalu Operní týden Kutná Hora se uskuteční od 19. do 26. června. Založen byl z podnětu dirigenta Františka Drse. Více v článku Karoliny Hromádkové, hlavní organizátorky festivalu.

Festival Operní týden Kutná Hora vstupuje do 27. ročníku

Založen v roce 1995 mým manželem, dirigentem Františkem Drsem (rodákem a čestným občanem města Kutné Hory) a mnou. Po smrti manžela, stojím v čele festivalu v pozici manažerky a hlavní organizátorky festivalu já sama.

Za dobu svého trvání se stal tento festival jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí pořádaných v městě Kutná Hora. Svým dopadem daleko překračuje rámec kraje. Městem Kutná Hora a Středočeským krajem je pravidelně finančně podporován. Záštitu nad ním, rovněž pravidelně, přebírají vedoucí osobnosti města i kraje a další osobnosti veřejného života. Není tomu jinak ani letos. Spolu s hejtmankou Středočeského kraje Mgr. Petrou Peckovou a starostou města Kutné Hory Mgr. Lukášem Seifertem ji převzal pro letošní rok senátor MUDr. Bohuslav Procházka, který projekt i finančně podpořil.

Festival přináší návštěvníkům mimořádné kulturní zážitky – koncerty vážné hudby, operní představení, ale i projekty s multižánrovým zaměřením, které umocňuje prostředí kutnohorských památkových objektů, kam jsou umístěny. Mám velkou radost, že se podařilo díky pochopení a pomoci našich partnerů realizovat i letos můj dramaturgický záměr. Mohu tudíž nabídnout všem návštěvníkům  letošního ročník čtyři velmi krásné projekty.

Pro Zahajovací večer – 19.6.2024 – ve 20.00 hodin jsme zvolili  operní koncert PUCCINI GALA

Koncert  z díla G. Pucciniho, ke stému výročí úmrtí skladatele. Zazní ukázky z oper La boheme, Tosca, Madama Butterfly, Manon Lescaut, Turandot a dalších.

Sólisty  Janu Šrejma Kačírkovou a Paola Lardizzone doprovodí členové orchestru Státní opery Praha. Koncert nastuduje dirigent Jiří Štrunc

Koncert se koná v konventu bývalého cisterciáckého kláštera v Sedlci v areálu společnosti Phillip Morris CZ a.s.

Záštitu nad zahajovacím koncertem převzalo Italské velvyslanectví a Italský kulturní institut v Praze.

Druhý večer – 21.6.024 – ve 20:.00 hodin je situován do kostela sv. Jana Nepomuckého. Nazván je STŘÍBRNÉ  TÓNY. Lidský hlas je nazýván nejkrásnějším hudebním nástrojem, o houslích  se říká, že mají nejblíže k lidskému hlasu. Spojili jsme je s harfou, královským nástrojem s andělským zvukem a jsme přesvědčeni, že toto spojení Vám přinese večer naplněný krásnými hudebními zážitky. V podání sopranistky Soňi Godarské, houslisty Martina Kose a harfenistky Dany Suchanové zazní ukázky z tvorby  A. Dvořáka, J. Suka, J. Masseneta, P. Mascagniho,
V. Belliniho, F. Drdly, F. Kreislera, Ch. Gounoda a dalších.

Třetí večer – 24.6.2024 – 20.00 hodin se bude konat v  refektáři Jezuitské koleje – GASK

Název NA VLNĚ ŠANSONU říká vše o jeho obsahu. V tomto komponovaném programu  vás provede Bára Kodetová s doprovodem pianisty Michala Worka a smyčcového kvartetu Unique Quartet, hrajícím ve složení  Anton Čonka – 1. Housle, Vladan Malinjak – 2. housle,

Ilha Chernoklinov – viola, Šimon Marek – violoncello, českými i světovými písněmi z oblasti popu i šansonu. Písně prokládá čtením a vzpomínkami na své blízké.

Bára Kodetová je ženou mnoha talentů s velkým srdcem a výjimečným emocionálním hereckým i pěveckým projevem.   Její šansonové recitály jsou unikátním zážitkem.

Pro závěrečný večer – 26.6.2024 – 20.30 hodin – nádvoří  Vlašského dvora  jsme zvolili jedno z nejznámějších děl světového operního repertoáru, Nabucco Giuseppe Verdiho. Toto operní drama o touze po svobodě, moci i lásce je produkcí B-arts Production a zazní v provedení Festivalové opery Praha.  V titulní roli vystoupí Martin Bárta , v hlavních rolích Liana Sass, Andrij Kharlamov, Josef Moravec, Jana Levicová a další. Dirigentem představení je  Martin Doubravský, režisérem Oldřich Kříž

Změna programu a obsazení vyhrazena.

Karolina Hromádková

Zavřít menu