Najděte letní vášeň pro Zapomenutá řemesla na Kačině

Víte, co je to přástka? Jak se přede vlna? Nebo jak se vyrábí Tiffany vitráž? A jaká tradiční i méně známá řemesla pomalu mizí z našich životů? Přijeďte se dozvědět zajímavosti o zručnosti našich předků. Národní zemědělské muzeum Kačina zve na Zapomenutá řemesla v sobotu 27. července od 10 do 17 hodin.

 

Již popáté na Kačinu zavítají přadleny ze všech koutů Česka, aby návštěvníkům předvedly své umění, vyměnily si zkušenosti a možná také některé přihlížející nadchly svou vášní pro řemeslo. „Letos se nás na Kačině v zámecké kapli sejde kolem dvaceti přadlen. Příst budeme většinou ovčí vlnu, ojediněle angoru, možná i mohér nebo psa. Rádi zodpovíme jakékoliv otázky, moc se na ně těšíme,“ říká hlavní přadlenka, paní Lucie Kahounová, která přadleny každý rok svolává. Návštěvníci se mohou těšit nejen na ukázku a zpracování ovčí vlny, prodej vlněných výrobků ale i stříhání oveček.

 

K vidění budou i další tradiční méně známá řemesla, například ukázka tkaní nebo dílna výroby specifické techniky Tiffany vitráží, v níž se místo olověného profilu používá měděná fólie a spojování se provádí pomocí cínu. Dílnou zájemce provede organizace BONA, o.p.s., která pomáhá lidem s duševním onemocněním.

 

Pro děti je připravena loutková pohádka v podání divadla Kozlík a nejrůznější tematické dílny u jednotlivých řemesel. Na dílny není potřeba rezervace. V zámeckých interiérech si bude možné prohlédnout výstavu výšivky paní Junkové z Nových Dvorů. A zámecký zahradník povypráví zájemcům o tradičních i méně známých druzích zeleniny a specificích jejich pěstování.

 

K zakoupení na památku budou různé rukodílné výrobky přímo od výrobců, kteří tvoří

originální výrobky z vlny, šperky, kabelky nebo keramiku, tkané nebo ručně šité oděvy, výrobky ze dřeva nebo kůže a také koření a bylinné sirupy. Pro mlsné jazýčky budou k ochutnání bramborové placky pečené přímo na peci či staročeský trdelník.

 

 

Program je součástí Léta na Kačině – 16. ročníku festivalu Kutnohorské léto, který probíhá ve spolupráci s institucemi a památkami města Kutná hora a okolí.

Celý program Kutnohorského léta je na webu zde.

 

Vstupné na akci Zapomenutá řemesla :

Dospělí -100 Kč

Dítě – 50 Kč

ZTP/doprovod zdarma

Vstupenky k zakoupení také online zde.

 

Předprodej Léto na Kačině

Vstupenky program Léto na Kačině – Kutnohorského léta v předprodeji zde.

Vstupenky na koncerty zde.

tz

Zavřít menu